Bisiklet vitesleri nasıl çalışır
Vitesler bisikletin temel bir parçasıdır.
Kısa Bilgi
Bisikler vitesleri ne ise yarar?
Dik tırmanışlara imkan tanırlar ve keep the pedals turning on the flats all at the same time ama aslında nasıl çalışırlar? Bir bisikletin dişlileri üç bileşen alanına ayrılabilir. ön aktarıcıyı içeren aynakol dişlileri arka aktarıcıyı içeren ruble kasnak tekerlekleri ve kaydırıcılar Aynakol dişlileri kranklara takılıdır. çoğu yol bisikleti bunlardan ikisine sahiptir. Aynakol dişlileri, iç ve dış çarklardaki diş sayısı ile tanımlanır. yol bisikletleri üç kategori şeklinde gruplanabilirler 1.standart 2.yarı kompakt 3.kompakt Standart bir zincir setinin büyük çarkında 53 diş, İç kısmındaki çarkta ise 39 diş vardır. Yarı kompakt bir zincir setinin dış çarkında 52 diş, İç kısmındaki çarkta ise 36 diş vardır. kompakt bir zincir setinin büyük çarkında 50 diş, İç kısmındaki çarkta ise 34 diş vardır. Bu üç kategori arasında en zor dişli düzenine sahip olan standart kurulumdur.
Bisiklet vites tipleri nelerdir?
Kompakt ise en kolay olanıdır. Arka tekerleğe takılı olan dişli grubu rubledir. Yol bisikletlerinin çoğunda, en küçük çarktaki 11 dişten en büyük çarktaki 32 dişe kadar değişen 9 ve 12 adet çark bulunur. Çark sayısı, bisikletin hızını tanımlar. Dokuz çark dokuz hızlı bisiklet anlamına gelir ve böyle devam eder. Aktarıcı gidon üzerindeki kaydırıcılar tarafından çalıştırılır Aktarıcı, zinciri öndeki iç ve dış çark arasında ve rubledeki dişli çarklar üzerinde kaydırır. Ön aktarıcı, sol kaydırma kolu tarafından, arka aktarıcı ise sağ kaydırma kolu tarafından çalıştırılır. Bisiklet dişlileri kısaca bu kadar. Peki ya dişli oranları? Dişli oranı, aynakol dişlisindeki diş sayısının , rublede zincirin bulunduğu çarkın diş sayına bölümü olarak ifade edilir ve bu da arka tekerleğin tam bir pedal çevrilmesi sonucu yapacağı dönüş sayısını belirler.
Bisiklet vitesleri nasil calisir?
Örneğin, Diyelim ki zinciriniz öndeki büyük çarkta ve diş sayısı 52 olsun, ve arkadaki dişlinin diş sayısı da 12 olsun o zaman oran 52 ye 12 dir. Böylece büyük çarkın diş sayısını küçük çarkın diş sayısına bölersiniz , 52 bölü 12 size dişli oranını verir. Örneğimizdeki dişli oranı 4.3 tür. Bu sebeple pedalın bir tam dönüşü arka tekerleğin 4.3 tur dönmesini sağlayacaktır. Bu tabi ki bizim en büyük vitesimiz olacaktır. Böylece pedalın her bir tam turunda en fazla mesafeye ulaşılır. the reverse is true in relation to the smallest gear with????? Diyelim ki zinciriniz öndeki küçük çarkta ve diş sayısı 36 olsun, ve arkadaki en büyük dişlinin diş sayısı da 28 olsun sonuç 36 bölü 28 olacak ve bize tam bir pedal dönüşü için tekerleğin sadece 1,2 turunu verecektir. Bu bize en kısa mesafeyi verir.
Bisiklet vitesi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Bisiklet vitesi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla