Dinozorların var olduğunu nasıl biliyoruz?

Dinozorların var olduğunu nasıl biliyoruz?

Dinozorların var olduğunu nasıl biliyoruz?

Bazı dinozorlar öldükten sonra gömülürler ve ezilirlerdi.Kemikleri sonunda fosil adı verilen kayalara dönüştü.Ayrıca deniz kıyılarında boynuz, deniz kabuğu, bitki, dışkı, ayak izi ve hatta kum dalgası izleri fosilleri var.Paleontolog denen bilim adamları fosilleri bulup bunları yapboz gibi bir araya getiriyorlar.Dinozorların neye benzediğini ve nasıl davrandıklarını anlayabilirler.Bu dinozorun sert kısımları kayaya dönüştü.Mineraller ve kimyasallar yavaş yavaş kemiklerin yerini aldı.

Fosiller neden oluşmuştur?

Fosiller, ölü bir dinozor hızla gömüldüğünde oluşur ve sert kısımlar minerallerle değiştirilerek kaya haline gelir.Dinozorun yeryüzünde yaşamasından milyonlarca yıl sonra yeryüzünde fosil buluyoruz.

Bir dinozor ölür ve hızla kum, kül veya çamurla gömülür.Katmanlar gömülü dinozoru eziyor ve sert kısımlar minerallerle değiştiriliyor.Kaya yükselir ve zamanla yıpranır ve fosiller ortaya çıkarılır.Bazı dinozor ayak izleri kum, kül veya çamur katmanlarının altına gömüldü.Kemiklerle aynı şekilde fosilleşmişlerdi.Fosilleşmiş dinozor dışkısına koprolit denir.Paleontologlara dinozorların ne yediğini söyleyebilir.

bodies of animals

Fosiller Nasıl Oluşur?

Fosil, kayalarda korunmuş bitki ve hayvan kalıntılarıdır. Bazen deniz kabukları, kemikler, pullar veya hayvanların diğer sert kısımları şeklini alırlar. Bazen bir hayvanın tamamı korunur. Veya bir fosil, çürüyen bir bitkinin bıraktığı bir karbon filmi olabilir. Çamurda yürüyen hayvanların izi olabilir. Bir bitki veya hayvan öldüğünde yavaş yavaş kaybolur. Yumuşak kısımlar çürür. Sert parçalar rüzgar ve yağmurla aşınır. Ancak vücut kum veya başka maddelerle kaplıysa, bir kısmı uzun süre korunarak fosil haline gelebilir.

Fosillerin çoğu suda yaşayan ve ölen bitki ve hayvan kalıntılarıdır. Vücutları suda taşınan kumla hızla kaplandı. Yavaş yavaş, vücutları daha fazla kum ve çamur kapladı ve alttaki kum katmanlarını bastırdı. Alt tabakalar kayaya sertleşti; ‘tortul kaya’ adı verilen bir kaya biçimi. Tortul kayalar çok yavaş oluştu ve içlerine gömülü hayvanların ve bitkilerin vücutları yavaş yavaş değişti.

Kemiklerdeki veya kabukların içindeki küçük gözeneklere doldurulan sudan gelen mineraller. Kabuk parçalandıktan sonra, kayanın içinde bir kabuk kalıbı kaldı ve böylece, kabuğun dışından bir kalıp kayada kaldı. Bu süreç binlerce yıl sürebilir. Karada, bitkilerin ve hayvanların vücutları, üflenen kumlarla veya belki bir yanardağdan küllerle kaplanabilir.

Böcekler ve diğer küçük hayvanlar, yapışkan özde hapsolabilir. Bu öz kehribar renginde sertleşirse içindeki hayvanların vücutlarını korur. Daha büyük hayvanlar zift çukurlarına veya bataklıklara düşebilir ve vücutları milyonlarca yıl korunabilir.

Hayvanların sert kısımları hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek hayvanların sert kısımları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.