Bir göktaşı yere çarptığında ne olur?

Bir göktaşı yere çarptığında ne olur?

Bir göktaşı yere çarptığında ne olur?

Büyük bir göktaşı yere çarptığında bir krater oluşturabilir.Göktaşı kraterleri Dünya’da nadirdir, çünkü atmosfer göktaşını yavaşlatır ve genellikle onu yakar.Birçok antik göktaşı krateri, binlerce yıl boyunca su ve hava koşulları tarafından aşınmış durumda.Atmosferi olmayan gezegenlerde ve aylarda muazzam sayıda göktaşı muazzam bir güçle çarpıyor, Ay’da 30.000 milyar göktaşı krateri olduğu tahmin ediliyor.Güneş sistemindeki ay ve diğer gezegenler ve aylardaki büyük coğrafi özelliklerden bazıları, muhtemelen yüzeylerine çarpan büyük meteorların çarpmalarının sonucudur.

Göktaşları neden yapılır?

Göktaşları kaya veya metalden yapılmıştır.Dünya atmosferine saniyede en az 11 kilometre hızla girerler, bu da onların parlak bir şekilde parlamasını sağlar.Her yıl birkaç bin göktaşı Dünya atmosferine girer, ancak çok azı yere ulaşır.Bilinen en büyük göktaşı İran’dan bulunmuş ve 73 ton ağırlığındaydı.Genel olarak meteor bulmak zordur.Son zamanlarda, araştırmacılar onları, daha kolay bulunabilecekleri Kuzey Kutbu ve Antarktika’daki buz tabakalarını araştırıyorlar.

large meteorite

Europa neden özellikle ilginçtir?

Europa, Jüpiter’in uydularından biridir.1979’da Voyager uzay aracı Europa’nın yanından geçti ve buzla kaplı çok pürüzsüz bir yüzeyi olduğunu buldu.Gökbilimcileri yüzeyin altında sıvı su olabileceğinden şüphelenmelerine yol açtı.Teoride, suyun sıvı olarak kaldığı buzun altında gizlenmiş bir ilkel yaşam biçimi bile olabilir.

Meteorlar Neden Yapılır?

‘Kayan yıldızlar’ olarak da adlandırılan göktaşları uzun zamandır insan için bir gizem olmuştur. Günümüzde gökbilimciler, göktaşlarının ne olduğuna dair oldukça iyi bir fikirleri olduğunu düşünüyorlar. Kırık kuyruklu yıldız parçaları olduklarına inanıyorlar.

Kuyruklu yıldızlar dağıldığında, milyonlarca parça uzayda bir meteor sürüsü veya akıntısı olarak hareket etmeye devam ediyor. Sürüler uzayda düzenli yörüngelerde veya yollarda hareket ederler. Daha büyük parçalardan bazıları ayrılabilir ve tek başına uzayda seyahat edebilir. Tek tek göktaşlarının çoğu oldukça küçüktür, ancak bazen tonlarca ağırlığa sahip olanlar da vardır. Dünya atmosferinden geçerken genellikle ısı ile tamamen yok edilirler. Sadece büyük olanlar dünyaya ulaşır.

Bir meteor parçası dünyaya ulaştığında buna ‘göktaşı’ denir. Şimdiye kadar bulunan en büyüğü 60 ila 70 ton arasında ağırlığa sahip ve hala Afrika’daki düştüğü yerdedir. İki ana tür göktaşı vardır. Başlıca nikel ve demirden oluşurlar. Bunlara ‘metalik’ göktaşları denir. Bazıları minerallerden oluşur ve bir volkanik kaya parçası gibi görünür (yoğun ısıdan oluşan kaya). Bunlara ‘taşlı’ göktaşları veya ‘aerolitler’ denir. Her iki türün de dış yüzeylerinde genellikle atmosferden dünyaya geçerken yaşanan müthiş ısının bir sonucu olan siyah kabuklar bulunur.

large meteorite

Asteroitleri Yörüngesinden Saptırabilir miyiz?

Bir gün uzayda hızla ilerleyen bir asteroit Dünya’ya çarpıp büyük hasara neden olur mu?

İhtimaller küçük ama gerçekler mümkün olduğunu söyler.Gelen bir asteroidi saptırmak bilim kurgu gibi görünebilir, ancak bilim adamları asteroid zamanında tespit edilirse bunun yapılabileceğini söylüyor.Eski ABD astronotu Ed Lu, önceden yeterince bilgi verildiğinde, hükümetlerin tehdit edici asteroide bir veya daha fazla uzay aracı fırlatıp yolunu yeterince değiştirebileceğini ve böylece Dünya’yı ıskalayabileceğini söylüyor.Lu, bu ‘kinetik çarpanlar’,dinozorları yok eden boyuttaki bir asteroidin yönünü değiştirebileceğini söylüyor.

Kayan Yıldızlar Nedir?

Kayan yıldızlar sıklıkla gökyüzünde süzülürken görülür.Ama gerçekte ne bunlar?

Kayan yıldız aslında bir meteordur.Son derece parlak bir meteor bazen ateş topu olarak bilinir.Meteor, Dünya’nın atmosferine giren küçük, sağlam bir kaya veya toz parçası olan bir meteoroidin görünen yoludur.Bu parçacık atmosfere öyle bir hızla vurur ki yanar ve parlayan yıldız olarak bilinen bir ışık izi oluşturur.Çoğu göktaşı yalnızca birkaç saniye parlar.

Meteoroidlerin çoğu bir çakıl taşı boyutundadır ve saniyede 42 kilometreye kadar yol alabilir.Dünya, güneşin etrafında dönerken, Dünya’nın atmosferiyle çarpışan bu küçük kayaların bazılarına çarpıyor.Bir kuyruklu yıldız, güneşin yörüngesinde dönerken genellikle bir enkaz izi bırakır.Dünya böyle bir enkaz izinden geçtiğinde, bir meteor yağmuru meydana gelir.

Meteoroidin herhangi bir kısmı atmosferden yanmadan geçer ve dünyaya isabet ederse, meteor olarak bilinir.100’den fazla meteorit her yıl dünyaya çarpar, çoğu çok küçüktür.1902’de, binlerce yıl öncesine indiğine inanılan Oregon’da 15 ton ağırlığındaki bir demir gök meteorit bulundu.

Büyük göktaşı hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek büyük göktaşı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.