Yara Bantları cildinize nasıl yapışır?

Yara Bantları cildinize nasıl yapışır?

Yara Bantları cildinize nasıl yapışır?

Yara bandını yapıştıran birkaç şey var.Bu neredeyse tüm yapıştırıcılar için geçerlidir.

Mekanik yapışma Velcro(cırt cırt) gibidir.İki pürüzlü yüzeyin, kancaların halkaları yakalamaları gibi birbirine geçen çok sayıda küçük yeri vardır.

Elektriksel yapışma, bir molekülün bir kısmının pozitif olarak yüklü olduğu ve başka bir molekülün negatif yüklerine çekildiği yerdir.Yapıştırıcı ile yapıştırılan yüzeyler arasında kimyasal bağların oluştuğu kimyasal yapışma şeklidir.

Atmosferik yapışma vantuz gibidir.Hava basıncı, vantuzları cam gibi pürüzsüz yüzeylerde tutar.

İyi bir yapıştırıcı olması için bir şeyin uygulandığı yüzeye iyi yapışması gerekir.Ancak kendine de iyi yapışması gerekir .Örneğin, su iyi bir yapışma özelliğine sahiptir.İki parça kağıdı ıslatıp bunları sadece suyla yapıştırabilirsiniz.Ancak suyun iyi bir kohezyonu yoktur ve kağıt parçalarını ayırabilirsiniz ve su her ikisinde de kalacaktır, çünkü su kendine iyi yapışmamıştır.

Bir yara bandında, yapıştırıcının yara bandına çok iyi yapışmasını ve kendine oldukça iyi yapışmasını istersiniz, ancak cilde çok iyi yapışmasını istemezsiniz, yoksa deriyi kopararak zarar verebilir. Ciltte daha sonra yıkamanız gereken bir miktar yapıştırıcı kalır.

İnsanları çıldırtan bazı kimyasallar nelerdir?

Psikologlar ‘deli’ yerine psikoz terimini kullanırlar.Beyin, sinir hücreleri arasında sinyal göndermek için kimyasallar kullanarak çalışır.bu kimyasallara nörotransmiterler denir.Bir kişinin bazı nörotransmiter eksikliği veya bir veya daha fazla nörotransmiter eksikliği varsa, dünyayı diğer insanlardan farklı algılayabilir.

Bunun bir örneği, orada olmayan şeyleri gördükleri veya duydukları halüsinasyonlardır.Ancak depresyon ve bipolar bozukluklar gibi kişinin kendini üzgün veya huzursuz hissettiği veya yüksek bir uyarılma veya enerji seviyesine sahip olduğu diğer örnekler daha yaygındır.

Bazı ilaçlar, beynindeki aynı reseptörleri doğal nörotransmiterlerin etkilediğini etkiler.Bu yüzden beyin üzerinde etkileri var.Diğer ilaçlar, nörotransmitterlerin kullandığı reseptörleri engeller, bu nedenle kişi, nörotransmiteri çok az ya da hiç yokmuş gibi aynı etkileri yaşayabilir.

good glue

psikotomimetik ilaç nedir?

Beynin nörotransmiterlere nasıl tepki verdiğini güçlü bir şekilde etkileyebilen ilaçlara psikotomimetik ilaçlar denir.Bu sadece psikozun etkilerini taklit ettikleri anlamına gelir.Genellikle bu ilaçlar, psikotik etkileri veya davranışı tetiklemeyen küçük dozlarda kullanılır. ancak büyük dozlarda alınırsa etkiler etkisiz hale getirilebilir.Bir örnek, marihuanadaki aktif bileşen olan tetrahidrokanabinoldür.Damardan alınan büyük dozlarda beyindeki kanabinoid reseptörlerini o kadar etkiler ki şizofreni semptomları gelişir.Pentazocine ve butorphanol gibi bazı opiyatlar da psikotomimetiktir.Psikotomimetik olabilen diğer alkaloidler, skopolamin, atropin, difenhidramin, fensiklidin ve dekstrometorfandır.Psikotomimetik ilaçlar depresyon veya öfori ve rüya gibi belirtilere neden olabilir.

şeylerin net ve keskin olmadığını belirtir.

İnsanlar deney yaparken neden gözlük takmak zorundadır?

Çünkü gözlerini korumak isterler.Kimyadaki birçok deney oldukça güvenlidir.Örneğin yiyeceklerle deneyler yaptığımızda genellikle koruyucu gözlük takmamıza gerek kalmaz.Gözünüze biraz tuz veya karabiber girerse canınızı yakabilir, ancak gelen gözyaşları yiyecekleri güvenli bir şekilde temizleyecektir.Ancak asitler, alkaliler veya aşındırıcı tozlar gibi kimyasallarla deneyler yapmaya başladığımızda veya bir şeyi ısıttığımızda, gözlerimizi sıcak veya yakıcı maddelerden korumak isteriz.Bazı kimyasallarla çalışırken veya sıcak şeylerle çalışırken de koruyucu eldivenler takarız.Ancak ellerinizdeki deri iyileşip sadece bir iz bıraksa da, bu ellerinizi kullanmanıza engel olmaz.Gözlerdeki hasar o kadar kolay iyileşmez ve görmenizde kalıcı hasarlar olabilir.

Koruyucu kıyafetler, çoğu kimyasal ile çalışırken iyi bir fikirdir.Olmanız gerekenden daha güvenli olmak acı vermez ve zararsız kimyasallara sahip bazı deneyler, zararlı olan şeyleri üretebilir.Uzun saçları kıvılcımlardan uzak tutmak iyi bir fikirdir.

Çamaşır suyu gibi güçlü ev temizleyicileri kullanırken eldiven takarız.Alçı duvarlarda zımpara kağıdı kullanırken veya boya püskürtürken toz maskesi takıyoruz.Gözlerimize parçacıkların veya damlacıkların girme tehlikesi olduğunda göz koruması kullanıyoruz.

good glue

Sabun nasıl mikropları uzaklaştırır?

Cildinizde kurumasını önleyen ve esnekliğini koruyan doğal bir koruyucu yağ tabakası vardır.Bu doğal yağ tabakasının üzerinde bakteri varsa, sabunla yıkamak hem yağı hem de üstüne oturan bakterileri yok edecektir.

Sabun, aktif maddelerden oluşan bakteri zarında delikler açarak bakterileri de öldürebilir.Bakteriyel hücre duvarındaki yüzey aktif maddeler, moleküllerin tüm yağı seven uçları iki katman arasında içe doğru bakacak şekilde iki katmandır.Sabun eklemek ve ovalamak, iki katmandaki moleküllerin tersine dönmesini sağlar ve bu, bakterilerin sızmasına ve sabunun içeri girmesine ve burada bakterinin yaşaması için ihtiyaç duyduğu enzimlere zarar vermesine olanak tanır.

Pek çok bakteri biyofilm denen şeyi oluşturarak yüzeylere yapışır.Bu, bakterileri bir arada tutan ve bir yüzeye yapışmalarına yardımcı olan bir yapıştırıcı veya balçık görevi gören bir polimer filmidir.

Bakteriler ciltten temizlendikten sonra, sabun bakterilerin duvarlarına yapışır ve cilde veya birbirlerine yapışmalarını engeller.Daha sonra durulama suyuyla giderler.

Bazı el sabunları ayrıca bakterileri başka mekanizmalarla öldüren triklosan veya heksaklorofen gibi antibakteriyel kimyasallar içerir.Sabun ve antibakteriyel ajanların kombinasyonu, tek başına ikisinden daha iyidir.

Sıvı nitrojenle oynadığınızda ne olur?

Sıvı nitrojen, oda sıcaklığına geldiği yerde havaya karışır.

Sıvı nitrojen, havanın sıkıştırılması ve soğutulmasıyla elde edilir.Hava çoğunlukla nitrojendir.Havadaki oksijen, nitrojenden daha yüksek bir sıcaklıkta sıvı hale gelir, bu nedenle önce sıvılaşır ve hava sıvılaştırıldığında en son kaynar.İlk olarak sıvılaşan gazlar uzaklaştırıldığında neredeyse saf nitrojen kalır.Sıvı nitrojen −195º C’te kaynar.Yani mutfağınızda bir kase sıvı nitrojen olması, 315º C’deki fırında bir kase su bulundurmaya benzer. Su kaynayıp gidecektir.Ancak kasede su kaldığı sürece, suyun kendisi yine de kaynama noktasının 100º C’lik bir sıcaklığında olacaktır.

Aynı şey sıvı nitrojen için de geçerlidir.Kapta sıvı olduğu sürece kaynama noktasından daha fazla ısınamaz.Böylece sıvıya koyduğumuz her şey sıvının kaynama noktasına kadar soğutulacaktır.

Bir gül sıvı nitrojene konulduğunda, gül sıvının kaynama noktasından 205 º C daha sıcak olduğu için sıvı, gülün etrafında kuvvetli bir şekilde kaynar.Gül, her ikisi de aynı sıcaklıkta olana kadar ısısını nitrojene aktarır: −195º C.

Bu sıcaklıkta gül yapraklarındaki su katı halde donar.Yapraklar ince cam tabakalar kadar kırılgan hale gelir.Hava buzu eritmeden önce gül bir masaya bırakılırsa, gül yüzlerce küçük parçaya bölünür.Ancak hızlı hareket etmelisiniz, hava gül yapraklarından 200 º C daha sıcaktır ve buzu hızla eritebilir.

good glue

Elini bir aside sokarsan ne olur?

Bu, aside ve asidin ne kadar seyreltildiğine bağlı olacaktır.Güçlü asitler ve zayıf asitler vardır.Oksitleyici asitler ve oksitleyici olmayan asitler vardır.Genel olarak cilt, güçlü asitlere ve oksitleyici asitlere tepki verir.

Gazlı su zayıf bir asittir.Portakal suyu tadı ekşi yapan sitrik asittir.Sirkedeki asetik asit gibi bazı zayıf asitler, konsantre olurlarsa cilde zararlı olabilirler.Sirke içerisinde, asetik asit oldukça seyreltilir, böylece içebilirsiniz bile.Hidroklorik asit gibi bazı güçlü asitler, iyi seyreltilirse cilde çok tepki göstermez.Mideniz hidroklorik asit üretir ve midenin astarı bir mukus katmanı ile korunur.Buna rağmen, midedeki hidroklorik asit genellikle tipik gazlı içeceklerden daha az asidiktir, çünkü su ile seyreltilir.

Konsantre güçlü asitler ve seyreltilmiş oksitleyici asitler cildi yakabilir.Asitler ciltteki proteinlerle reaksiyona girerek onları parçalayarak artık bir bariyer görevi görmezler.Asit daha sonra dokularla reaksiyona girerek hücreleri öldürmeye devam edebilir.Canlı doku ancak dar bir asitlik aralığında işlev görebilir ve bu aralığın dışında hücreler ölür.

Sülfürik asit sadece güçlü bir asit değildir, aynı zamanda cildinizdeki su ile o kadar güçlü reaksiyona girer ki kabarcıklar oluşturur.Bunun nedeni asitliği değil, susuzlaştırma kabiliyetidir.

Asidin saldıramayacağı malzemelerden yapılmış eldivenler giyerek ellerinizi güçlü asitlerden koruyabilirsiniz.Pek çok asitle dumanlar da tehlikelidir, bu nedenle bol miktarda havalandırmanız olduğundan da emin olmalısınız.Dumanlar burnunuzun, boğazınızın ve akciğerlerinizin yanı sıra gözlerinize de saldırabilir.Asit ve bazlarla çalışırken daima göz koruması takın.

Iyi yapıştırıcı hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek iyi yapıştırıcı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.