Böcek nasıl nefes alır?

Böcek nasıl nefes alır?

Böcek nasıl nefes alır?

Böceklerin göğüs ve karın yanlarında sivri uçlar (küçük delikler) vardır.Hava bu spirallerden girer ve ardından solunum tüpleri oksijeni vücudun her yerine taşır.Böcekler sudayken sivri uçlar kapanır ve böceğin boğulmamasını sağlar.Ancak böcekler su altında kaldıklarında düzenli olarak hava almak zorundadırlar.Böcekler, dünyadaki en büyük canlı grubunu oluşturur.Her on hayvandan sekizi böcek.Yaklaşık 925.000 böcek türü vardır.Bunlardan yaklaşık 5.000 yusufçuk türü, 110.000 arı ve karınca türü ve 3.500 tür hamamböceği vardır.

Böcek nedir?

Böcekler eklembacaklılardır - koruyucu bir örtü veya dış iskelete (vücudun dışında bir iskelet) sahip hayvanlardır. Dış iskelet vücudu destekler ve yumuşak iç organları güvende tutar.İskelet böcekle birlikte büyüyemediği için, böcek iskeleti düzenli olarak dökmek veya dökmek zorundadır ve yenisi tekrar büyür.Böcekler uçabilen tek omurgasızdır (omurgasız hayvanlar).Hamamböceği gibi bazı böcekler ve bazı karınca türleri yetişkin olduklarında kanat çıkarırlar.Bütün böceklerin altı bacağı vardır.Akrepler, örümcekler ve kırkayaklar, altı bacağı olmadığı için böcek değildir.Gerçek böceklerin ayrıca dış ağızları ve 11 karın bölgesi vardır.

species of insects

Böceğin vücudu nasıldır?

Latince’de böcek kelimesi ‘kesik kesikler’ anlamına gelir.Bir böceğin vücudunun üç bölümü vardır: baş, göğüs kafesi ve karın.Başın bir çift anteni, gözleri ve bir ağzı vardır.Baş yemek yemek, etrafı hissetmek ve bilgi toplamak için kullanılır.Bazı böceklerin bizimki gibi basit gözleri vardır, ancak çoğunun altı taraflı merceklerden oluşan karmaşık gözleri vardır.Vücudun ikinci kısmı olan göğüs altı bacağı ve kanadı destekler.Son kısım, karın, yiyeceği sindirir ve böceğin nefes almasına yardımcı olur, çünkü böceklerin bizim gibi ayrı burunları yoktur.

Neden böceklere ihtiyacımız var?

Bize yardım eden birçok böcek var. Kelebekler, karıncalar, arılar ve eşekarısı çiçekleri tozlaştırır ve meyve ağaçları da dahil olmak üzere yeni bitkilerin büyümesine yardımcı olur. Böcekler bize bal, ilaç, ipek, cila ve balmumu verir. Bazı Böcekler ölü hayvanları yer. Bazı böcekler başka böcekleri yerler. Çekirgeler o kadar çok yumurta bırakır ki, hepsi yumurtadan çıkarsa, mahsullerimizin ve bitkilerimizin çoğunu yiyebilirler. Çekirge yumurtalarının çoğunu yiyen başka böcekler olduğu için bu gerçekleşmez. Ziraat bilimcileri, haşere popülasyonlarını kontrol altında tutmak için böcek üretiyorlar. Bu, yalnızca böcekler için değil, insanlar için de zehirli olan kimyasal böcek öldürücüler kullanmaktan daha iyidir. Bilim adamları ayrıca, örneğin rahim ağzı kanserine karşı yeni bir deneme aşısında böcekleri aşılar için bir bileşen olarak kullanıyorlar. Bununla birlikte, şüphesiz zararlı olan birçok böcek vardır. Sivrisinekler, tahtakuruları ve bitler kanınızı içer ve hastalıkları yayar. Karasinek ve çeçe sineği gibi diğerleri bizi hasta edebilir. Çekirgeler mahsullerimizi çiğner. Termitler ve deliciler ahşap evleri ve mobilyaları yer.

species of insects

Kaç böcek üzerinde duruyorum?

Bir tarladaysanız, ayaklarınızın altında onlarca böcek olabilir.Bir dönümlük alanda 400.000.000’den fazla böcek yaşayabilir. 100.000.000 collembola (bahar kuyruğu) bir metrekarede yaşayabilir!

Bir böcek yiyebilir miyim?

Bazı böcekler zehirli olabilir.Bununla birlikte, dünyanın belirli yerlerinde insanlar, ucuz bir protein kaynağı oldukları için karıncalar, cırcır böcekleri ve çekirgeler gibi zararlı olmayan böcekleri yerler.Ancak güvenli bir şekilde yenilebilmeleri için belirli bir şekilde pişirilmeleri gerekir.

species of insects

böcekler ne kadar süredir dünyadadır?

Rusya’da bulunan bir böcek fosili, ilk dinozorlardan 100 milyon yıl öncesine kadar uzanıyor.Hamamböcekleri de dinozorlardan daha yaşlıdır.

species of insects

Bir çift karasinek kaç bebeğe sahip olabilir?

Beş ayda, bir çift karasinek, yavruları yaşayıp çoğalırsa, 191 x 10^18 kişilik bir aileye dönüşebilir.Yani 191’den sonra 18 sıfır var!

Böcek türleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek böcek türleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.