Beyin Nasıl Çalışır?

Beyin Nasıl Çalışır?

Beyin Nasıl Çalışır?

Beynin ana işlevsel birimi, insan beyninin kabaca 100 milyara sahip olduğu, nöron adı verilen bir tür sinir hücresidir. İnsan vücudu, her biri farklı işlev gören üç tür nöron içerir. Duyusal nöronlar, dış dünyadan gelen sinyalleri merkezi sinir sistemine taşır. Motor nöronlar, merkezi sinir sisteminden kaslara ve bezlere sinyal taşır. İnterneuronlar, diğer nöronlar arasında bir bağlantı oluşturur; onlar ne duyusaldır ne de motordur. Yaşadığımız her his, hafıza, düşünce ve hareket, nöronlardan geçen elektrokimyasal sinyallerin sonucudur. Beynimizin işlev görme yeteneği, nöronların 24/7 aktivitesinin bir sonucudur. İnsan beyni beyin sapı, serebellum, serebrum ve limbik sistemden oluşur.

BEYİN SAPI kalp atış hızı ve nefes almayı düzenleyen medulla içerir; hareket ve duruşa yardımcı olmak ve ayrıca uyku için gerekli olan belirli bir bilinç düzeyini oluşturmak için beyincikle bağlantı kuran pons; ve vücut hareketini, işitmeyi ve görmeyi düzenlemeye yardımcı olan orta beyin.

Çoğunlukla ‘küçük beyin’ olarak adlandırılan CEREBELLUM, vücudun düzgün hareket etmesine izin vererek duruş, denge ve koordinasyon gibi işlevleri kontrol eder.

CEREBRUM beynin en büyük kısmıdır ve işlevlerinin çoğundan sorumludur. Dört bölüme ayrılmıştır:

Limbik sistem nedir?

Limbik sistem, vücuttaki hormonal tepkilerin iletilmesine yardımcı olan bezler içerir. Amigdala, özellikle korku olmak üzere duyguların tepkisinden ve anılarından sorumludur. Hipokampus, uzun süreli hafızayı ve duygusal tepkileri işlemeye yardımcı olur. Hipotalamus açlığı, susuzluğu ve vücut sıcaklığını kontrol ederken talamus, dikkat süresini kontrol etmeye yardımcı olur ve ağrı gibi bedensel duyumları izlemek için beynin içindeki ve dışındaki bilgileri izler.

Beynin bölgeleri sıklıkla bağımsız olarak çalışır, ancak bazen farklı bölgeler bir görevi yerine getirmek için birlikte çalışır. Örneğin, beynin birkaç bölgesi birlikte çalışarak okumamıza izin verir. MRI beyin taramaları, basılı kelimeleri seslendirme yeteneğinin parietal lobun bir parçası olduğunu, yeni bir kelime ve sesle bağlantı kurmanın beyincik ve hipokampus ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Hızlı bir şekilde yüksek sesle okuma yeteneği, beynin çeşitli konumlarının bir işlevi gibi görünmektedir.

Yüzyıllardır süren bilimsel araştırmayı reddediyor, ancak, insan beyninin gizemlerinin çoğunu açıklamakta hâlâ bir kayıp yaşıyoruz. Bilim adamlarının çözmeye çalıştığı çözülmemiş bulmacalar arasında şunlar yer almaktadır: Anılar nasıl saklanır ve geri alınır? Beyinler dünya hakkında nasıl sağlam tahminlerde bulunur?

brain function

Biyolojik olarak ‘zeka’ ne anlama gelir?

Beynin işleyişi üzerinde daha güçlü bir kavrayışa sahip olmak, muazzam sonuçlar doğurabilir. Irvine, California Üniversitesi’nde bir sinirbilimci olan Norman Weinberger’e göre, ‘Beyni anlarsak, onun hem kapasitelerini hem de düşünce, duygular, akıl yürütme, sevgi ve insan yaşamının diğer her yönü için sınırlarını anlayacağız.’

Beyin Çalışması hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek beyin çalışması hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.