Atlantik'te neden hiç tayfun oluşmaz?
Kısa Bilgi
Atlantik’te neden hiç tayfun oluşmaz?
Tayfun, saatte 120 kilometre hızla esen tropikal bir fırtınadır.Atlantik’te tayfun bulamazsınız, çünkü orada tropikal bir fırtına o rüzgar hızına ulaştığında buna kasırga denir.’Tayfun’ kelimesi, Kuzey Pasifik’in batısındaki aşırı tropikal fırtınaları ifade eder.
Tayfun ve kasırga nedir?
Tayfunlar ve kasırgalar ağır tropikal siklonlardır, denizde başlayan döner bir fırtına sistemi için genel terimdir.Herhangi bir siklonun merkezinde, fırtınanın döndüğü alanın etrafındaki alandır.Bu, 20 ila 50 kilometre çapında herhangi bir yerde olabilir.Gözün altına, yukarıdaki gökyüzü genellikle açıktır ve rüzgarlar daha az güçlüdür, genellikle en sakin nokta, göz duvarının etrafında birleşen güçlü rüzgarların sonucudur.
En yıkıcı kasırga hangisidir?
1780 yılı Karayipler’deki kasırgalar için özellikle kötü bir yıldı, ancak hiçbiri tüm zamanların en ölümcül tropik fırtınalarından biri olan 10 ve 11 Ekim’deki Büyük Kasırgadan daha felaket değildi. Sonrasında kalan kıtlık sonucu ölen binlercesini saymazsak, tahminen 22.000 kişinin hayatına mal oldu. İnsanları yaklaşan bir kasırgaya karşı uyaracak çok az şey vardı, bu yüzden Barbados sakinleri, fırtına evleri düzleştirirken, gemileri alabora ederken ve şeker kamışı tarlalarını tahrip ettiğinde hiçbir uyarı alamazdı. Barbados fırtınanın gazabıyla yüzleşen tek ada değildi, Doğu Karayipler’in çoğu harabeye döndü.
Fırtına Bebekleri hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek fırtına bebekleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla