Dünyanın manyetik kutupları neden hareket eder?
Kısa Bilgi
Dünyanın manyetik kutupları neden hareket eder?
Dünyanın manyetik kutupları son milyar yılda birçok kez ters dönerek manyetik kuzeyi Antarktika’ya ve manyetik güneyi Kuzey Yarımküre’ye çevirdi.Jeologlar kayadaki ters dönüşlerin kanıtlarını görebilirler, ancak bunların nasıl oluştuğuna veya neden anlaşılması zor olduğuna dair ipuçları bulmak zordur.Ortalama olarak, manyetik alan her 200.000 yılda bir tersine döner.Ancak, geri dönüşler arasındaki süre önemli ölçüde değişir.Alanın en son ters çevrildiği zaman 780.000 yıl önceydi.
Jeodinamo nedir?
Çoğu bilim adamı, jeodinamo adı verilen teorik bir fenomenin Dünya’nın manyetik alanını hareket ettirdiğine inanıyor. Ancak, Dünya’nın merkezine 6,437 km kadar bir şekilde sondaj yapmak dışında, süreci gözlemlemenin bir yolu yok. Bir bilgisayar modeli kullanarak, California Üniversitesi’nden bilim adamları Gary Glatzmaier ve Paul Roberts, manyetik alanı yaratan ve sürdüren güçler olduğuna inandıkları şeyleri açıklıyorlar. Gezegenin derinliklerinde, iç çekirdek, demir ve nikelden yapılmış sıvı bir dış çekirdeğin altında döner. Çalkalama, elektrik akımları ve ardından bir manyetik alan oluşturan konveksiyon gibi davranır. Glatzmaier, ‘Arada bir bozulma manyetik alanı farklı bir yöne çevirecek ve biraz da kutup tersine dönmesine neden olacaktır’ dedi. Bu dengesizlikler, çekirdeğin sıvı akışında sürekli olarak meydana gelir, Dünya’nın çekirdeğinde bir kasırga gibi izler ve yalnızca bir salyangoz hızında hareket eder. Bilim adamları artık manyetik alandaki bu dengesizliklerin meydana geldiği sınırı tam olarak belirleyebilirler. Şu anda, bilim adamları doğu-orta Atlantik Okyanusunda Karayipler’e doğru hareket eden bir karışıklığı takip ediyorlar.
Dünyanın manyetik alanlarının faydaları nelerdir?
Dünya’nın manyetik alanı, gezegenimizin çoğu bölümünü, çoğunlukla Güneş’ten olmak üzere uzaydaki yüklü parçacıklardan korur.Karayipler’e doğru ilerleyen gibi istikrarsızlıklar, Dünya’nın manyetik alanının zayıflamasına neden olur.Bugün, Alman matematikçi Carl Friedrich Gauss’un 1845’te ilk ölçtüğünden yaklaşık yüzde 10 daha zayıf bir manyetik alana sahibiz. Çoğu bilim insanı, bu zayıflamanın alanların tersine dönmesine neden olabileceğine inanıyor, ancak fosil kayıtları bunun canlı organizmalar üzerinde önemli bir etkisi olmadığını gösteriyor.
Manyetik kutuplar değişirse ne olur?
Dünya atmosferine giren daha fazla kozmik ışın deneyimleyebiliriz ve gözlemciler aurora borealis’i tüm enlemlerde görebilirler.Uçmak için manyetik alana güvenen kuşların kafası karışabilir.Bununla birlikte, alan yeterince güçlü kaldığı sürece, etkiler minimum düzeyde olmalıdır.Ve bir jeofizikçi bir sonraki büyük dönüşün ‘yakında’ geldiğini söylese de, yine de 10.000 yıl kadar uzakta olabilir.
Manyetik güney hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek manyetik güney hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla