Altın nasıl çıkarılır?
Kısa Bilgi
Altın nasıl çıkarılır?
Altın alışılmadık bir durumdur çünkü kimyasal bir bileşikten ziyade metalik formunda bulunur. Tanımlanması ve şekillendirilmesi kolay olan metalik altın, binlerce yıldır çıkarılmaktadır. Altının çoğu, alüvyal birikintilerde bulunur. Binlerce yıl boyunca kayadan yıkanmış küçük altın parçacıkları içeren nehir çamurundan oluşurlar. Su akıntıları, ağır altın parçacıklarını bırakarak çamur ve çakılları yıkamak için kullanılır. Altın dünyanın birçok yerinde çıkarılıyor, ancak modern altın kaynaklarının çoğu Güney Afrika ve Rusya gibi ülkelerden geliyor. Altın kararmaz ve bu onu çok değerli kılar, Esas olarak mücevher üretimi ve elektrik kontaklarının kaplanması için kullanılır. Aynı zamanda çok iyi bir elektrik iletkenidir.
Madencilik nasıl yapılır?
En eski madencilik formu, kayaya açılan tünellerde metal dikişlerini takip etmeyi içeriyordu.Bu yöntem günümüzde hala kullanılmaktadır, genellikle diğer tekniklerin uygulanamayacağı derin madenlerde, tüneller patlayıcılarla ve otomatik makinelerle kazılmaktadır.Bu madenlerden bazıları kayaya binlerce metre girerek çok sıcak ve tehlikeli hale gelir.Yerleştirici madenciliği, su altındaki çamurdan kalay ve bakır gibi metalleri çıkarmak için devasa yüzer taraklar kullanır.Ucuza büyük miktarlarda metal çıkarır, ancak çok büyük çevresel zararlara neden olur.Açık madencilik, yüzeye yakın olan kömür ve mineralleri elde etmek için kullanılır.Açık ocak madenciliği, malzemenin katman katman kaldırıldığı büyük bir taş ocağı üretmek için kayayı patlatmayı içerir.
Madencilikle ne elde ediyoruz?
Madencilik, taş aletler yapmak için çakmakların çıkarıldığı Taş Devri’nden beri yapılmaktadır.M.ö. 3500’e gelindiğinde, insanlar bakır için madencilik yapıyorlardı ve yakında onu sertleştirmek ve alet ve silah yapmak için kalayla birleştirdiler.Bugün, çeşitli teknikler kullanarak inşaat malzemeleri için mineraller, elmaslar, metaller, kömür ve kaya madenciliği yapıyoruz.
petrolü nasıl elde ederiz?
Milyonlarca yıl önce ölen organizmaların kalıntılarından petrolün oluştuğu düşünülüyor.Milyarlarca küçük organizma sığ suda veya okyanusların yüzey katmanlarında yaşadı, Öldüklerinde kalıntıları dibe çöktü ve sonunda gömüldü, Kalıntılar kaya ağırlığı altında sıkıştırıldı.Yüksek basınç nedeniyle kimyasal değişimler geçirdiler ve sonunda kaya katmanlarının altında kalan petrol ve gaz oluştu.Jeologlar petrol birikintilerini bulurlar ve petrolün çıkarılabilmesi için delikler açılır. Genellikle su, basınç altında bir petrol kuyusuna pompalanır ve madeni yüzeye doğru zorlar.
doğal gaz nasıl elde edilir?
Doğal gaz, ev içi kullanım ve endüstriyel süreçler için enerji sağlamak için yaygın olarak kullanılmaktadır.Milyonlarca yıl önce, petrol üreten aynı süreçle yetiştirildi.Gaz, genellikle yağ ve suyla karıştırılan sondaj deliklerinden akar veya pompalanır.Gaz ayrılır ve bir rafineriden geçer.Propan ve bütan gibi bazı bileşenleri çıkarılır ve sıvılaştırılır, böylece silindirlere pompalanabilir ve yakıt olarak kullanılabilirler.Basınç altında tutulan sıvılaştırılmış gazlar, özel olarak inşa edilmiş gemilerde dünyanın her yerine taşınabilir.Çoğunlukla metandan oluşan geri kalan gaz, evsel kullanım için boru hatları boyunca pompalanır.Metanın kokusu yoktur, bu nedenle insanları gaz sızıntılarından haberdar etmek için güçlü kokulu bir katkı maddesi kullanılır.
kömür nasıl oluşur?
Kömür, 250-350 milyon yıl önce bataklıklarda yaşayan bitkilerin sıkıştırılmış kalıntılarından oluşuyor.Bu, ilkel hayvanların karada ilk kez göründüğü Karbonifer Dönemi sırasında oldu.Çamur ve kumla kaplanan ve yeni kaya olarak gömülen eğrelti otları ve diğer ilkel ağaçların kalıntılarından oluşan kömür ortaya çıktı.Milyonlarca yıl içinde çok yavaş yavaş bu malzeme kömüre dönüştü.Bugün, funda çürüyen kalıntılarının turba oluşturduğu turba bataklıklarında da benzer bir süreç yaşanıyor.Kurutulduğunda turba kömüre benzer şekilde yanar.Dünyanın bazı bölgelerinde, kahverengi kömür denilen yumuşak bir şey çıkarılmaktadır.Kömürün en sert ve en saf hali, çok az safsızlık içeren antrasittir.
Kaya katmanları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kaya katmanları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla