Elementler Nelerdir?
Kısa Bilgi
Elementler Nelerdir?
Yeryüzündeki tüm maddi şeyler bir veya daha fazla elementten oluşur. Elementler, yalnızca bir tür atomu olan maddelerdir. Herhangi bir element, diğer elementlerin sahip olduğu özelliklerin bazılarına sahip olabilir, ancak hiçbir element tam olarak aynı değildir… Örneğin, hidrojen ve helyum hem renksiz, kokusuz hem de tatsız gazlardır. İkisi de hafif ama helyum daha ağırdır. Hidrojen yanar ama helyum yanmaz. Tüm elemanların belirli bir ağırlığı vardır. Katı, sıvı veya gaz olabilirler. Bazıları suda çözünür. Diğerlerinin katıdan sıvıya veya gaza dönüşmeden önce belirli bir sıcaklığa ısıtılması gerekir. Bu özelliklere elementlerin ‘fiziksel özellikleri’ adı verilir.
Bilim adamları elementlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceledikten sonra, benzer elementleri bir arada gruplandırdılar. Bu elementlere’ kimyasal aileler ‘denir. Tüm aileler ‘elementlerin periyodik tablosu’ altında birleştirildi. ‘Atom numaraları’ sırasına göre listelenmişlerdi. Bir elementin atom numarası, her elementin atomunun kaç tane proton, pozitif yüklü partikül içerdiğine bağlıdır. Bir hidrojen atomunun bir protonu vardır ve atom numarası birdir, bu nedenle periyodik tabloda ilk sıradadır. Bazı elememtler insanlar veya yerler veya ülkelerin ismiyle adlandırılır, Einsteinium, Europium, Germanyum, Californium ve Scandium. Tanıdık elementler arasında karbon, bakır, altın, demir, kurşun, cıva, nikel, platin, kalay, radyum ve gümüş bulunur.
Metal Nedir?
Bir metalin ne olduğunu tanımlamak kolay değil. Fiziksel olarak bir metal, parlak bir yapıya sahip olan ve iyi bir ısı ve elektrik iletkeni olan bir maddedir. Metaller, değişen derecelerde sertlik, yoğunluk, işlenebilirlik ve sünekliğe sahiptir. (Dövülebilirlik, haddelenebilme ve dövülebilme ile ilgilidir. Süneklik, telde olduğu gibi dışarı çekilmeyle ilgilidir.) Metalin belirli bir erime noktası vardır ve ‘alaşımlar’ oluşturmak için diğer metallerle etkileşime girebilir.
Cıva haricinde, tüm metaller normal sıcaklıklarda katıdır. Bazı metaller saf halde bulunur, ancak çoğu diğer elementlerle kombinasyon halinde bulunur. Bu metaller sülfitler, oksitler, karbonatlar ve silikatlar biçimindedir ve genellikle kaya ve toprak malzemeleriyle karıştırılır. Cevherlerde kombinasyon halinde bulunan yaygın metallerden bazıları kurşun, çinko, demir, bakır, krom, nikel ve civadır.
Bazı metaller o kadar nadirdir ki, çok az miktarda saf metal elde etmek için tonlarca cevherin işlenmesi gerekir Radyum bunlardan biridir. Metallerin cevherlerinden geri kazanılması bilimine ‘metalurji’ denir. Pek çok metal, saf haldeyken istenmeyen özelliklere sahiptir. Bu nedenle günümüzde yaygın olarak kullanılan metallerin çoğu ya alaşımlar ya da bileşiklerdir. Alaşımların örnekleri masa gümüşü, altın sikkeler ve alüminyum kaplardır. Saf demir, değerli olamayacak kadar yumuşaktır, bu nedenle en çok bir bileşik olan çelik olarak kullanılır. Hayvan yaşamı için küçük miktarlarda gerekli olan birkaç metal vardır. Bunlar arasında demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve sodyum bulunur.
Karbon Nedir?
Karbon, tüm yaşam biçimleri için önemlidir. Tüm maddenin yüzde 1’inden azını oluşturur, ancak yaşayan veya yaşamış olan her şey bu elementi içerir. Tüm canlıların vücutları karbon içeren bileşiklerden oluşur ve yeryüzünde herhangi bir miktarda bulunduğu yerde muhtemelen yaşam vardır. Bitkiler, havadaki karbondioksit gazından karbon alırlar ve bunu köklerini, gövdelerini ve yapraklarını oluşturmak için kullanırlar. Hayvanlar onu bitkilerden yiyecek olarak alırlar. Aynı zamanda karbondioksit, hayvanlar nefes aldıklarında, bitkiler çürüdüklerinde ise havaya geri dönüyorlar. Tüm karbon biçimleri arasında en iyi bilinen ve belki de insan için en değerli olanı kömürdür. Kömür yaklaşık beşte dördü karbon, geri kalanı hidrojen ve diğer elementler. Karbon ve oksijen arasındaki çekim, neredeyse bir mıknatıs ile demir arasındaki çekim gibidir. Kömürün bu kadar değerli olmasının sebeplerinden biri de budur. Kömür ateşe verildiğinde, elementleri, özellikle karbonu yanar veya havadaki oksijenle birleşir. Bu yanma, insan tarafından birçok şekilde kullanılan ısı enerjisi üretir.
Karbon, çok çeşitli şekillerde bulunur. En farklı formlarından ikisi grafit ve elmastır. Grafit yumuşak ve kaygandır. Makineler için mükemmel bir yağlayıcıdır. Kil ile karıştırılıp yeterince sertleştiğinde kurşun kalemlerde ‘kurşun’ olarak kullanılır. Elmaslar bilinen en sert maddedir. Karbon atomları birbirlerine ve diğer elementlerin atomlarına bağlanabilirler. Birçok karbon bileşiği oluşturmak için birçok farklı şekilde birleşirler. En basitlerinden biri, karbon oksijende yandığında atmosfere salınan karbondioksittir. Zehirli bir gaz olan karbon monoksit, yeterli oksijenin olmadığı yerde karbon yanık olduğunda oluşur. Karbon, diğer elementler veya bileşiklerle kolayca birleşmez. Ancak yüksek sıcaklıklarda onlarla serbestçe reaksiyona giriyor.
Azot Nedir?
Tüm canlılar, vücutlarının kullanabileceği şekilde sürekli olarak nitrojen ararlar. Azot, insan, bitki ve hayvanların vücutlarının önemli bir bölümünü oluşturur. Azot, insanın vücut geliştirme malzemesi olan protein maddesinin gerekli bir parçasıdır. Bu madde olmadan hiç kimse hasarlı veya yıpranmış dokuları büyütemez veya onaramaz. Soluduğumuz havanın yüzde 78’ini nitrojen oluştururken oksijen sadece yüzde 21’dir. Her kilometre karenin üzerinde yaklaşık 20.000.000 ton nitrojen vardır. Dünya yüzeyinin. Suda çok az çözünen renksiz, kokusuz, tatsız bir gazdır. Aşırı soğuk veya basınç uygulandığında sıvıya dönüşür.
Sıvı hale geldiği sıcaklık 218 santigrat derecedir. Canlıların ihtiyaç duydukları nitrojeni almaları çok kolay görünmektedir çünkü bu nitrojeni her tarafı havada bulmaktadır. Ancak doğada, ‘baklagiller’ olarak bilinen yalnızca birkaç bitki havadan saf nitrojeni kullanabilir. İnsan vücudu saf azot kullanamaz. İhtiyacımız olan nitrojeni protein alarak elde ederiz. Bu proteinler, belirli bitkileri veya bitki yiyen hayvanları yiyerek elde eder. Azot soluyoruz ama ciğerlerimizde kullanmıyoruz. Değişmeden tekrar nefes veririz. Nitrojenin yaptığı şey, havanın oksijenini seyrelterek bir seferde çok fazla almayız. Azot, yalnızca bileşikler oluşturmak için diğer kimyasallarla birleştirildiğinde faydalıdır. Kimyasal olarak inaktiftir ve diğer elementlerle kolayca birleşmez.
Uranyum Nedir?
Uranyum, yeryüzünde milyarlarca yıldır var olmuştur. ama insan bir atom bombası yapmaya ve atom enerjisini kullanmaya çalışıncaya kadar, çoğu insan onun varlığından haberdar değildi. Uranyum bir metal, bir cevher ve en ağır elementlerden biridir.
Uranyum aslında dünya yüzeyinde cıva veya gümüşten daha yaygındır. Ve Zaire, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya dahil olmak üzere birçok farklı yerde zengin yataklarda bulunmuştur. Temiz, saf uranyum metaline baktığınızda gümüş kadar parlaktır. Ancak birkaç dakika havaya maruz kaldıktan sonra uranyum yüzeyi matlaşır ve kahverengiye döner. Oluşan film uranyum ve oksijendir ve altındaki metali korumaya yarar.
Uranyum ile diğer metaller arasındaki en büyük fark, uranyumun doğal radyoaktiviteye sahip olmasıdır. Bu, metalin uranyum atomundan çıkan belirli ışınları vererek yavaşça değiştiği anlamına gelir. Alfa, beta ve gama ışınları olarak adlandırılırlar. Radyasyon ile uranyum atomu değişir ve başka bir radyoaktif element haline gelir. Tümördeki bu element daha fazla radyasyon yayarak değişir. Ve bu süreç radyoaktif bir element kaldığı sürece devam ediyor. Bu seride 14 adım var. Basamaklardan biri radyum üretir ve sonuncusu kurşun üretir, bundan sonra kurşun radyoaktif olmadığı için seri sonlandırılır. Doğada uranyumdan kurşuna geçiş milyarlarca yıl alır. Atom bombalarında veya atom enerjisi için reaktörlerde kullanılan uranyum U23S’dir. Uranyumun doğal formlarından biridir ve ‘izotop’tur, Plütonyum olarak adlandırılır. Atom enerjisinde de kullanılan, insan yapımı uranyum ürünüdür.
Tanıdık elementler hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek tanıdık elementler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla