Zamanda seyahat edebilir miyiz?

Zamanda seyahat edebilir miyiz?

Zamanda seyahat edebilir miyiz?

Zaman yolculuğunun gizemi bilim kurguda anlatıldığı şekliyle bir zaman makinesi yapmak kadar basit değildir.Aslında, bu kurgusal fikirler Albert Einstein’ın özel görelilik teorisini alt üst etmeyi ve bir şekilde ışık hızına yakın hareket etmeyi gerektiriyor.

Fizikçiler, ışıktan hızlı seyahatin (FLT- faster-than-light travel) olanaklarını ve bunun uzay keşfi ve evrenimiz için ne anlama geldiğini düşünmeye devam ediyor.Popüler kültürde ışıktan daha hızlı hızların ilk örneği, Star Trek televizyon dizisinde, ‘warp drive’ uzay gemilerini saniyeler içinde milyarlarca ışık yılı uzağa seyahat ederken ortaya çıktı.Bu mümkün olsaydı, bu uzay yolcuları orijinal konumlarına dönebilir ve zamanın normal hızında ilerlediğini görebilirler, yani geminin olmadığı kısa süre içinde 50 yıl geçmiş olabilir, bu da zaman yolculuğunu simüle edebilir.

Zaman nasıl geçer?

Çoğu insan zamanı bir sabit olarak görürken, Einstein zamanın bir nesnenin çevresine göre ne kadar hızlı hareket ettiğine bağlı olduğunu kanıtladı. Einstein, zamanın tutarlı bir akan varlık olmadığını, uzay ile bağlantılı olduğunu ve bu nedenle uzayda ne kadar hızlı seyahat ederse, zamanın algılanması o kadar fazla değişir, buna zaman genişlemesi denen bir fenomen denir. Bir astronot bir şekilde ışık hızına yakın bir şekilde seyahat edebiliyorsa, zamanı, normal hızda seyahat eden Dünya’da geride bıraktığı arkadaşlarından farklı bir şekilde deneyimleyecektir. Astronot için zaman çok daha yavaş geçecek ve Dünya’ya döndüğünde arkadaşları daha hızlı yaşlanmış olacak. Bununla birlikte, fizik yasaları, ışık hızının sabit olduğunu belirtir ve Einstein’ın ünlü denklemi E = mc^2 ‘de ‘c’ ile temsil edilir. Bir vakumda ışığın hızı saniyede 299.337 km/saat ve bazı fizikçiler ışıktan daha hızlı hareket eden kuantum dolanıklığı gibi süreçleri tanımlarken, kütle veya bilgi taşımadığını belirtirler. Kütlesi olan bir parçacık için, ışık hızına ulaşmak sonsuz hızlanma ve bu nedenle sonsuz enerji gerçekçi olmayacak bir öngörüdür.

light travel

Işıktan hızlı hareket mümkün müdür?

2011’de İsviçre’deki CERN enstitüsündeki fizikçiler bir FLT keşfine yakın olduklarını düşündüler.Çok küçük bir kütle taşıyan nötrino adı verilen yeni bir atom altı parçacık, ışık hızından daha hızlı hareket ediyor gibi görünüyordu.Deneyleri, İsviçre’den İtalya’ya parçacıklar fırlattı ve nötrinolar rekor sürede İtalya’ya geldiler ve dünyayı zamanda yolculuk düşünceleri ve uzak galaksilere ziyaretlerle meraklandırdı.Ne yazık ki CERN için deney kusurluydu.Bir kablo düzgün bağlanmamış, bu da yanlış ölçümlere neden oluyordu.

Işık hızı geçilebilir mi?

Einstein’ın teorisine göre, kütleli nesneler ışık hızını aşamaz çünkü uzay gemileri veya nötrinolar sonsuz miktarda enerjiye ihtiyaç duyarlar.Işıktan daha hızlı seyahat ettiğimiz tüm teorik senaryolarda bile zamanda asla geriye gidemeyiz, sadece ileriye gidebiliriz.Bununla birlikte, birçok bilim adamı geleceğe seyahat etmenin hala daha fazla çalışma gerektiren bir olasılık olduğuna inanıyor.Evrendeki uzak noktaları birbirine bağlayan uzay-zaman boyunca teorik bir geçiş olan solucan delikleri, bu teoriler için çekici başlangıç noktalarıdır.Ancak olasılıklar ne kadar cezbedici olursa olsun, başarı hala ışık yılı uzakta gibi görünüyor

Zamanda yolculuk düşünceleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek zamanda yolculuk düşünceleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.