Bakteriler nerede bulunur?

Bakteriler nerede bulunur?

Bakteriler nerede bulunur?

Bakteriler her yerdedir: havada, suda, yiyeceklerde, cildimizde ve vücudumuzun içinde.O kadar küçükler ki, ancak yüksek güçlü bir mikroskop kullanılarak görülebilirler.Erkek ve dişi bakteri yoktur;bölünerek çoğalırlar.Ve doğru gıda ve sıcaklık koşullarına sahiplerse, çoğalmaya devam ederler.

Bakterilerin tek bir hücresi vardır.Dış kısım, deri gibi bir zardır ve içeriye sitoplazma denir, genellikle bitki ve hayvan hücrelerinin sahip olduğu merkezi çekirdek veya çekirdek yoktur.Bazı bakterilerde zar sümüksüdür.Çoğu bakteri türünün, bakterinin hareket etmesine izin veren flagella adı verilen küçük kuyrukları vardır.Diğerleri, solucanların hareket ettiği gibi, hücre gövdelerini uzatarak ve küçülterek hareket ederler.Deri veya zar su geçirmez değildir.Bakterileri yok etmenin tek yolu, kimyasalların o deriden geçip onlara saldırmasıdır.

Bakteriler bize bulaşabilir ve hastalıklara neden olabilir, ancak bakteriler de çok faydalı olabilir.İnsanlar bakterilerin ne olduğunu bilmeden çok önce, şarabı fermente etmek, sütü ekşi yapmak ve ölü bitkileri ve hayvanları çürütmek gibi etkilerine aşinaydılar.

Bakteriler zararlı mıdır?

Bakterilerin bize kötü şeyler yapması için sistemimize girmeleri gerekir. Vücudumuzun bir savunma ordusu var. Kuru cilt, mide asitleri, el yıkama ve diş fırçalama, düşmanca bakteriler için hayatı zorlaştırmaya yardımcı olur. Hasarlı doku, yaralar, ısırıklar veya burnu ve beslenme kanalını (ağızdan anüse) kaplayan mukus bariyerinden vücuda girebilirler. Bu tür bakteriler sistemimize girdiğinde, büyümekte ve yayılmakta özgürdürler. Genellikle küçük yerel enfeksiyonlar olarak başlarlar ve kan dolaşımına bir kez hızla yayılırlar. İçimizdeki çoğu bakteri bizi asla hasta etmez. Örneğin, hepimizin bağırsaklarımızda bazı E. coli bakterileri var. Ancak bazen E. coli, toksin salgılamalarına neden olan bir gen edinebilir; bu durumlarda hastalanırız.

unfriendly bacteria

Ekzotoksinler nedir?

Bakteri hücresinden salgılanan veya vücudumuza sızan toksinler ekzotoksinler olarak adlandırılır.Difteri, kolera ve tetanoz, farklı ekzotoksin türlerinden kaynaklanan hastalıklardır.Bakterilerin neden olduğu diğer hastalıklar arasında cüzzam, tifo, veba, tüberküloz, şarbon, Lyme hastalığı, diş çürüğü ve bademcik iltihabı bulunur.

Bakteriler ne zaman keşfedildi?

Antoni van Leeuwenhoek, 1674’te bakterileri gören ilk kişiydi. Daha iyi büyüteçler yapmak için cam mercekleri taşlamaya başlamıştı, böylece çalıştığı perdelik dükkanındaki bezi inceleyebilecekti.Leeuwenhoek büyüteçlerini havuz suyuna çevirdi ve içinde küçük yaratıklar (protozoa) gördü.Birçok keşfinin detaylı çizimlerini yaptı.

Bakteri türleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek bakteri türleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.