Yıldız Kayması Nedir? Yıldızlar Neden Kayar?
Yıldızlar da kayar
Kısa Bilgi
Yıldızlar neden kayar?
Geceleyin gökyüzünde onu gördüğünüz an hemen bir dilek tutarsınız. Kayan yıldızlardan bahsediyorum. İyi de bu parlak ışıkların aslı nedir acaba? Bazen bu denli göz doldursalar da gökyüzündeki bu ışıkların gayet mütevazı bir nedeni var Burada uzaydan gelen küçücük taşların yeryüzü atmosfer ile girdikleri sırada yanarak ışık saçmaları söz konusu.
Neden yıldız kayar?
Bunların hızları saatte iki yüz bin kilometreyi aşabilir. Bu taşlar çoğu zaman milimetreden büyük olmadıkları halde enerjileri muazzamdır daha ilk hava katmanı ile temas ettikleri an buharlaşırlar. Atmosfere dalışları sırasında çevrelerindeki Havayı o kadar ısıtırlar ki bu hava parlamaya başlar. Öyleyse gördüğümüz şey bir meteor değil, onun geriye bıraktığı sıcak ve parlak iz Kayan yıldızların çoğu yerden 80 kilometre yükseklikte parıldar ve yanarak yok olur. Güneş sistemimiz gezegenlerden kuyruklu yıldızlardan asteroitlerden ve toz bulutlarından dev bir atlıkarıncadan farksızdır.
Yıldız kayması nedir
Mesela kuyruklu yıldızlar güneşin çevresindeki yörüngelerinde dönerlerken bir yandan yavaş yavaş parçalanır ve arkalarında toz taneciklerinden oluşmuş bir iz bırakırlar. Dünyamızda kendi yörüngesini izlerken bazen böyle topluluklarını içinden geçmek zorunda kalır. İşte o zaman geceleyin tam bir kayan yıldız şöleni sizleri bekliyor demektir. Perseid meteor yağmuru bunların İçlerinde en tanınanı 12 Ağustos civarı yeryüzü Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının kuyruğu içinden geçiyor çünkü. Bir şekilde komik kayan yıldızlar, aslında yanan toz tanecikleri yani neye bakıp dilek tuttuğunuzu bir daha düşünün
Yıldız Kayması hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Yıldız Kayması hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla