Yumurta pişirilirken neden beyazlaşır?
Kısa Bilgi
Yumurta pişirilirken neden beyazlaşır?
Yumurtanın akı, pişirmeden önce şeffaf bir jeldir.Proteinler suda çözünür, ancak yüzeylerinde birbirlerini iten elektrik yükleri vardır.Bu, sıvıya jel şeklini verir ve yumurtanın beyazının çoğunu yumurta sarısının etrafındaki yüksek bir su birikintisinde tutar.
Yumurta akında birkaç farklı protein vardır.Bazıları diğerlerinden daha jelleşmiş durumdadır.Bir yumurtayı kırarsanız, dışarıda akan, neredeyse sulu bir protein solüsyonu ve merkeze doğru daha sert bir yumurta beyazı jeli göreceksiniz.
Yumurta akını ısıtırken, bazı proteinler diğerlerinden daha erken denatüre olur (daha düşük bir sıcaklıkta).Proteinler ortaya çıktıkça, içerideki elektrik yükleri dışarıda bağlar oluşturmaya hazır hale gelir.Proteinler büyüdükçe daha fazla yer kaplar ve birbirlerine bağlanmaya başlarlar.
Bu daha büyük proteinler, tüm moleküller görünür ışık dalga boyundan daha küçük olduğunda yaptıklarından daha etkili bir şekilde ışık saçar.Şeffaf bir jel yerine yumurta proteinleri bulutlar kadar beyaz olur ve ışığı aynı şekilde dağıtır.Sıcaklık yükseldikçe, proteinlerin çoğu denatüre olur ve birbirine bağlanır.Yumurta sarısındaki proteinler, en yüksek sıcaklıklarda katılaşan son proteinlerdir.
Yumurta akının daha eski jeli hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yumurta akının daha eski jeli hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla