Yıldızları Parlatan Nedir?

Yıldızları Parlatan Nedir?

Yıldızları Parlatan Nedir?

Yıldız, kendi ışığıyla parlayan çok sıcak bir gaz topudur. Bildiğiniz gibi gezegenler ve bizim ayımız da yalnızca güneşten yansıyan ışıkla parlar. Ve gezegenler sabit bir ışıkla parlarken yıldızlar parıldıyormuş gibi görünür. Bu pırıltı yıldız ile dünya arasındaki havadaki maddelerden kaynaklanır. Dengesiz hava yıldızdan gelen ışığı büküyor ve sonra Güneşimiz parlıyor!

Güneş ne kadar büyüktür?

Ve güneş çok büyük ya da parlak bir yıldız değil. Gökyüzündeki diğer tüm yıldızlarla karşılaştırıldığında, orta büyüklükte ve orta parlak olarak kabul edilebilir. Güneşimizden daha küçük olan milyonlarca 90 yıldız vardır. Ve birçok yıldız güneşten birkaç yüz kat daha büyüktür. Sadece çok uzakta oldukları için küçük görünüyorlar. Yaklaşık 2000 yıl önce, Yunan gökbilimcilerin günlerinden beri, yıldızlar ‘büyüklüklerine’ veya parlaklıklarına göre sınıflara ayrılmıştır. Yıldızları gruplamanın bir başka yolu da spektrumlarına veya yıldızlardan gelen ışık türüne göredir. Bu spektrumlardaki farklılıkları inceleyerek, gökbilimci yıldızların renkleri, sıcaklığı ve hatta kimyasal bileşimi hakkında bilgi edinebilir.

hundreds of stars

Yıldızlar neden yanıp sönüyor?

Berrak ve karanlık bir gecede, gökyüzünde parlayan yüzlerce yıldızı görebilirsiniz.Ancak yıldızlar gerçekte parlamazlar, sadece öyle görünürler, çünkü onları Dünya atmosferinin kalın katmanlarından izliyoruz.Yıldızlar Dünya’dan o kadar uzaktadır ki gökyüzünde minik ışık noktaları olarak görünürler.Yıldızlardan gelen ışık, Dünya’nın atmosferinde dolaşırken bozulur.Bu, düz bir çizgide hareket etmediği anlamına gelir.Işığın değişen yönü yıldızların pırıltı gibi görünmesini sağlar!Gece gökyüzündeki yıldız koleksiyonları şekiller ve desenler oluşturur.Bunlara takımyıldız denir.Bu takımyıldıza avcı Orion denir.Orion, kemerini oluşturan ortadaki üç yıldız nedeniyle kolayca fark edilir.

Yüzlerce yıldız hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek yüzlerce yıldız hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.