Alçı Nedir? Alçı nerelerde kullanılır?
Kısa Bilgi
Alçı Nedir? Alçı nerelerde kullanılır?
Alçıtaşı kullanımı o kadar arttı ki, son yıllarda alçı üretimi iki katından fazla arttı. Alçı, yangına ve suya dayanıklı olduğu için duvar kaplaması ve karo yapımında kullanılır ve bir binayı hem sıcağa hem de soğuğa karşı yalıtır.
Alçı levhalar veya bloklar tahta gibi çivilenebilir ve kesilebilir. Biraz çimento ve diğer bazı malzemelerle bir alçıtaşı karışımı, hafif bir yapı malzemesi oluşturur. Bu genellikle geçici binaların yapımında kullanılır.
Alçı taşı nedir?
Su ile kombinasyon halinde kalsiyum sülfat mineralidir. ‘Selenit’ olarak bilinen yarı saydam bir alçı türü vardır. ve ‘kaymaktaşı’ adı verilen özel bir parlaklığa sahip olan bir diğeri. Çoğu alçı, kalın yataklardan çıkarılır. Bazı çökeltileri yüzeye yakın, diğerleri ise çok aşağıdadır.
Alçı, eski Mısırlılar zamanından beri sıva ve yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. Alçı tek başına kullanılırsa veya kum veya kireçle karıştırılırsa, alçı, sıva, döşeme veya son kat sıvalar halinde kalıplanabilir. Veya bir duvar panosu veya blok haline getirilebilir. Bir çok sahne ve film seti alçı duvar panosu ve Paris alçıdan yapılmıştır. Heykeltraşlar, cerrahlar ve diş hekimleri de onu alçı yapmak için kullanır.
Tuğla İlk Ne Zaman Kullanıldı?
İnsan tarafından yapılan en uzun ömürlü malzemeyi adlandırmak zorunda olsaydınız, bunun tuğla olduğunu söyler miydiniz? tuğla granit, kireç taşı ve hatta demirden daha uzun dayanır! Tabii ki tuğla modern bir yapı malzemesidir. Bugün dünyanın her yerinde kullanılmaktadır. Ama aslında. tuğla, medeniyet tarihi kadar eskidir!
Tuğla ne zaman icat edildi?
Babilliler ve Mısırlılar En az İsa’nın doğumundan 3.000 yıl önce tuğla yaptı ve kullandı.Bazı kazılar, daha önce de kullanıldığını gösteriyor. İlk zamanlarda tuğla yapımı çok kabaydı.
Tuğla nasıl yapılır?
Tuğla, kil veya şeylden yapılır ve yüksek sıcaklıkta fırınlanır veya yakılır. İlk zamanlarda tuğla yapmak için ham kil kullanılıyordu, ancak onu yapacak hiçbir makine icat edilmemişti. Kil, çıplak ayaklarıyla onu çiğneyen işçiler tarafından ezildi ve suyla karıştırıldı. Tuğlaları bir arada tutmak için saman ıslak kille karıştırıldı. Karışım daha sonra elle farklı boyut ve şekillerde oluşturuldu ve kuruması için güneşe bırakıldı. Bu kaba yöntem, kili ateşle yakmanın tuğlaları çok daha sert ve neme daha dayanıklı hale getirdiği keşfedilene kadar yıllarca izlendi.
Alçıtaşı karışımı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek alçıtaşı karışımı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla