Yörünge nedir? Yörünge çeşitleri nelerdir?
Kısa Bilgi
Yörünge nedir? Yörünge çeşitleri nelerdir?
Yapay uydulara Dünya çevresinde kesin bir yol verilir. Dünyanın yerçekimi uyduyu yörünge adı verilen bir yolda tutar. Birkaç çeşit yörünge vardır.
Biri Leo(low Earth orbit) veya Alçak Dünya Yörüngesi. Bir Leo uydusu, Dünya yüzeyinin 160-480 kilometre üzerinde daireler çizer. Yerçekimi tarafından Dünya’ya geri çekilmekten kaçınmak için çok hızlı gitmesi gerekiyor. Leo saatte yaklaşık 28.164 kilometre hızla seyahat eder ve Dünya’yı iki saatten daha az bir sürede dolaşabilir.
Orta Dünya Yörüngesi veya Meo uyduları, Dünya’nın 9,656–19,312 kilometre yukarısına yerleştirilmiştir. Genellikle her türlü iletişim için kullanılırlar.
Geos veya Geostationary Earth Orbit uyduları, Dünya’nın kendi ekseni üzerinde bir kez dönmesi için geçen süre olan 24 saat içinde Dünya’yı çevreler. Yani Dünya’da bir nokta üzerinde sabitlenmiş gibi görünürler. Geo uydular, Dünya’nın 35.859 kilometre üzerinde yörüngede dönüyor. Tüm dünyada televizyon sinyalleri, ülkeler arası telefon görüşmeleri ve internet mesajları taşırlar. Ayrıca havayı tahmin etmeye de yardımcı olurlar.
Yapay uydu ne işe yarar?
Yapay uydular geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bazı uydular, birçok televizyon kanalını izleyebilmemiz için televizyon sinyalleri gönderip alır. Uzayda yeteri kadar uydu varsa, aynı anda tüm dünyada bir televizyon programı izlenebilir.
Hava durumu uyduları, meteorolog olarak adlandırılan bilim adamlarının havanın nasıl olacağını tahmin etmesine yardımcı olur. Bu uydular, balıkçıları fırtınadan önce yelken açmamaları konusunda uyararak ve bir kasırganın ne zaman çıkacağını tahmin ederek yüzlerce hayatı kurtarabilir. Bazı uydular, bilim adamlarının dünyadaki değişiklikleri inceleyebilmesi için Dünya yüzeyinin fotoğraflarını çeker. Bilim adamları, milyonlarca yıllık buzulların küresel ısınma nedeniyle eridiğini bu şekilde biliyorlar. Bazıları telefon, faks, internet ve bilgisayar iletişimi ile ilgilenen iletişim uydularıdır.
Uydu, uzaydaki diğer nesnelerin etrafında dönen bir nesnedir. Bu, Ay gibi doğal uyduları ve insanlar tarafından yapılan yapay uyduları içerir. Uydu terimi, Galileo Galilei’nin Jüpiter’in dört ana uydusunu keşfetmesinden sonra kullanılmaya başlandı.
İlk yapay uydu ne zaman fırlatıldı?
Sputnik 1, 4 Ekim 1957’de o zamanki SSCB tarafından fırlatıldı. Yaklaşık 250 kilometre yüksekliğe ulaştı ve Dünya atmosferinin en uzak bölgeleri hakkında bilgi topladı.Üç ay sonra, Dünya’ya geri döndüğünde tamamen yandı.
Uyduların sahibi kim?
İlk uydular ülkelere aittir.Bugün, uydular daha ucuz hale geliyor ve daha fazla iş yapıyorlarken, şirketler de uydular yapmaya başladılar.Dünyanın yüzeyindeki, uydu sinyalinin kapladığı alanın ayak izi olarak adlandırılır.
Uydu uzaya nasıl gönderilir?
Bir roket motoruyla çalışan bir fırlatma aracında uzaya bir uydu fırlatılır.ABD’de Cape Canaveral, Kazakistan’da Baykonur, Fransız Guyanası’nda Kourou ve Çin’de Xichang gibi uydular için özel fırlatma istasyonları bulunmaktadır.Başlangıç olarak, fırlatma istasyonları ülkeler veya ulusal kuruluşlar tarafından yönetiliyordu.
Günümüzde, bazı fırlatma istasyonlarını işleten ve ticari olarak bir uydu fırlatma hizmeti veren büyük özel şirketler de var.Düşen fırlatma aracının suya veya ıssız toprağa inmesi için bu fırlatma istasyonları insan yerleşiminden uzak olmalıdır.Bazı uydular, Pasifik Okyanusu’ndaki taşınabilir bir platformdan fırlatılır.Fırlatma aracının roketleri uyduyu geçici bir yörüngeye taşır.
Roketler ve fırlatma aracı ayrılır.Ardından uydu kendi motoruyla havalanmaya hazırdır.Kalıcı yörüngesine ulaştığında anten ve güneş panelleri açılır ve uydu sinyal gönderip almaya başlar.
Comsat ve iletişim uyduları nedir?
İletişim uyduları veya Comsats Radyo, televizyon ve telefon sinyallerini alıp yeniden yönlendirerek uzun mesafeli iletişimde yardımcı olur.Günümüzde uydular, birçok kara ağına kıyasla daha ucuz ve daha iyi bir küresel iletişim ağı sağlamaktadır.Comsats, Çin gibi büyük ülkelerin en uzak bölgeleriyle iletişim halinde olmalarına yardımcı oluyor.Ayrıca 13.677 adadan oluşan Endonezya gibi ülkelerin kablolar ve telefon direkleriyle mümkün olabileceğinden çok daha etkili bir şekilde bağlantıda kalmalarına yardımcı oluyorlar.Navigasyon uyduları, Dünya üzerinde navigasyon için bilgi sağlar.Hareket eden nesnelere sinyaller vererek tam konumlarını belirlemelerine yardımcı olurlar.Bu Uydular çoğunlukla ordu tarafından kullanılır ve hız, hedefe veya varış noktasına olan uzaklık ve seyahat süresi hakkında bilgi sağlar.
Iletişim uyduları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek iletişim uyduları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla