Yüz boyası nasıl nemli kalır?
Kısa Bilgi
Yüz boyası nasıl nemli kalır?
Mineral yağ. İnsanlar yağlı boyaların ‘kurumasından’ bahsettiklerinde, aslında ıslak bir havlunun kurutulduğu süreçten bahsetmiyorlar. Yağlı boyalar havadaki oksijenle reaksiyona girdiğinde polimerize olurlar.
Bu, moleküllerin çok uzun zincirlere bağlanarak sağlam ama esnek bir plastik film haline geldiği anlamına gelir. Yağ filmindeki pigment partikülleri, boyandığı yüzeye yapışan plastik filmde hapsolur.
Yağlı ve ıslak kalması için bir ahır veya tuval üzerine boyanmasını istemezsiniz. Ancak yüz boyaları farklıdır, plastiğe sertleşmeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bunu yapmak için, havada oksitlenmeyen yağlardan yapılırlar. Bu yağlar petrolden yapılır ve mineral yağlar olarak adlandırılır.
Yüz boyaları çoğunlukla mineral yağ ve pigmentlerle karıştırılmış talk pudrasıdır. Deriye yapışmalarını sağlamak için, bir ucunun yağa, diğer ucunun suya ve ciltteki proteinlere çekildiği moleküllere sahip olan bir miktar lanolin, setil alkol, trietanolamin ve bazı yağ asitleri eklenir. .
Bu bileşenler, yüz boyasının yıkanmasına yardımcı olur (bunlardan birkaçı deterjan ve emülsördür) ve bazıları, dokunulduğunda kolayca aktarılmayan daha kuru bir yüzey oluşturmak için, normal yağlı boya gibi boyanın yüzeyinde hava ile reaksiyona girer.
Yüz mendilleri sivilceleri nasıl giderir?
Bir dizi mekanizma var. İlk olarak, temiz bir kağıt havlu kullanarak fazla yağı silmek sivilceyi önlemeye yardımcı olabilir. Bu yüzden yüz mendilleri başka içerikleri olmasa bile yardımcı olabilir. Yüz mendilleri ayrıca yağların kolayca yıkanmasını sağlayan deterjanlar içerir. Bazıları hem yağı çıkarmak hem de mikropları öldürmek için alkol kullanır.
Ancak üç ana akne parlatıcı bileşen salisilik asit, benzoil peroksit ve benzalkonyum klorürdür.
Benzalkonyum Mikropların hücre duvarlarını parçalayarak ve enzimlerini etkisiz hale getirerek öldürür.
Salisilik asit, saç köklerinin içine girerek (gözeneklerdeki kıl oluşturan hücre kümeleri) ve gözenekleri tıkayabilen ölü hücreleri temizleyerek çalışır. Ölü hücrelerin suyla şişmesine neden olarak dışarı çıkmalarına yardımcı olur. Bu nedenle, ilk etapta sivilceyi önlemek için yararlıdır ve halihazırda enfekte olmuş sivilceleri tedavi etmek için daha az faydalıdır. Benzoil peroksit, birincil sivilce oluşturan bakteri türü olan Propionibacterium acnes’i öldürür. Bu nedenle salisilik asidin zıttıdır, zira iltihaplı sivilceler için iyidir ve siyah nokta ve beyaz başlıklar için fazla bir şey yapmaz. Benzoil peroksit, bakteriyel proteinleri yakan serbest oksijeni parçalayıp serbest bırakarak mikropları öldürür. Bakteriler bu tip antibakteriyel maddeye karşı direnç geliştiremezler.
Benzoil peroksit, gözeneklerdeki hücrelerin daha hızlı büyümesine ve daha hızlı soyulmasına neden olarak, gözenekleri tıkayan mumlu sebumu dışarı iten bir tahriş edici görevi görebilir. Benzoil peroksit yağlarda çözündüğü için sebuma ve su bazlı ilaçların yapamadığı gözeneklere girebilir.
Yüz boyaları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yüz boyaları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla