Duygu nedir?

Duygu nedir?

Duygu nedir?

Sevgi, nefret, öfke ve neşe duyguları çoğu insan için ortak tepkiler olsa da, duyguların her zaman kişiye bağlı olarak değişen öznel duygular olduğu düşünülmüştür.Örneğin, bir tartışmada yer alan iki kişi farklı yanıt düzeylerine sahip olacak ve farklı hisler yaşayacaktır.Duygular, bilim adamları için zor bir çalışma alanıdır çünkü karmaşıklıkları ve benzersizlikleri onları ölçmeyi neredeyse imkansız kılar.

Beyni inceleyen sinirbilimciler, duygusal bir tepki sırasında en aktif olan alanları daralttılar. Mutluluk ve zevk duyguları prefrontal korteksle bağlantılıyken, öfke, korku ve diğer olumsuz duygular amigdala ile bağlantılıdır. Gülümseme veya gülme gibi dışavurumcu davranışlar, duyguların dışa dönük işaretidir.

Çoğu insan ayrıca, kırmızıya dönme, kalp çarpıntısı veya adrenalin salınımı gibi duygulara karşı fizyolojik tepkilere sahiptir. Beyindeki farklı kimyasallar, bir kişinin yaşadığı duygu seviyesini kontrol eder. Herhangi bir anda, düzinelerce nörotransmiter veya kimyasal haberciler, tüm beyindeki tek tek hücrelerin içinden geçerler. Bir kişi tehlikedeyse, beyin stres hormonları salgılar ve belirli bölgeleri adrenalin ile doldurur. Bu ölçülebilir duygu işaretleri bireyler arasında farklılık gösterir, ancak yine bu duygunun öznel olduğunu düşündürür.

Ancak Cornell sinirbilimci Adam Anderson’ın yeni bir araştırmasına göre, durum tam olarak böyle değil. Gün batımına benzer bir tepki gösteren iki kişi, prefrontal korteksin bir bölgesi olan orbitofrontal kortekste benzer bir aktivite modelini paylaşır. Anderson, “Duygularımız ne kadar kişisel hissettirse de, kanıtlar beynimizin aynı duygusal dili konuşmak için standart bir kod kullandığını gösteriyor” diye açıklıyor.

Duyguları neden hissederiz?

Duygular ister nesnel ister öznel olsun, bilim adamları hala ne hissettiğimizi neden hissettiğimizden veya onu neden belirli şekillerde ifade ettiğimizden tam olarak emin değiller. Anderson, duyguları ‘sinirbilimin son sınırı’ olarak adlandırıyor. Çoğu insan, duyguları insan olmanın gerekli bir parçası olarak görür. İnsan deneyimine derinlik katarlar. Özellikle empati, duygunun önemli bir yan ürünüdür. Bilim adamları, kendimizi hayal edebileceğimiz bir durumda başka birini gördüğümüzde ateşlenen nöronları, beyindeki hücreleri yansıtmak için empati hissinin izini sürüyorlar. Otizm spektrum bozukluğu olan insanlar empati göstermekte güçlük çekiyorlar ve araştırmacılar, Duygunun arkasındaki fiziksel süreçler bunları ve diğer psikolojik bozuklukları çözebilir.

Insanlar hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek insanlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.