Yağmur neden bu kadar güzel kokar?
Kısa Bilgi
Yağmur neden bu kadar güzel kokar?
Yağmur yağdıktan sonra kokuya benzeyen hiçbir şey yoktur ve oda spreyleri onu taklit etmeye çalışır, ama gerçek yağmur kokusunun yerini hiçbir şey tutamaz. Bu kokunun, 1964’te iki Avustralyalı bilim adamı tarafından icat edilen Petrichor olarak isimlendirilir.
Yağmur’dan sonra havanın güzel kokmasının nedeni nedir?
Bilim adamları, ana nedenin toprak kuruduğunda bazı bitkiler tarafından salgılanan yağların karışımı olduğunu keşfettiler.Yağmur yağdığında, bu yağlar havaya salınır ve diğer maddelerle karışarak bu kusursuz aromayı üretir.Geosmin adı verilen bunlardan biri topraktaki bakteriler tarafından yapılır.Yağmur yere düştüğünde, bakteri sporlarını geosmin ile havaya zorlayarak bu harika kokuyu yaratır.
Yağmurun insanlara çok iyi kokması da evrimin bir sonucu olabilir.Bazı çalışmalar, insan burnunun yüksek oranda seyreltilmiş geosmin’i bile tanımlayabildiğini göstermiştir.Avustralya’daki Pitjantjatjara halkını inceleyen bilim adamları, yağmur kokusu ile yeşil renk arasında net bir ilişki gözlemlediler.Bu duyusal ittifak, mevsimin ilk yağmuru ile genellikle onu takip eden bitki büyümesi arasındaki bu genellikle kurak bölgede köklü bir ilişkiyi göstermektedir.
gök gürültüsü öncesi havanın kokusu değişir mi?
Bazen gök gürültülü fırtına öncesi havada, atmosferdeki oksijen ve nitrojen moleküllerinin şimşek bölünmesiyle oluşan belirgin bir ‘klor’ kokusu vardır.Daha sonra ozon üretmek için havadaki diğer kimyasallarla çarpışan nitrik oksit olarak yeniden biçimlenirler.Ozon uzun mesafeler kat eder, Yani, gerçekten gelen fırtınanın kokusunu duyabilirsiniz.
Yağmur yağdığında, çok karakteristik bir koku topraktan kaynaklanır.Bunun gerçekleşmesine neden olan nedir?
İlk yağmurdan sonra Dünya’nın kokusu çok özeldir. Uzun bir kuru dönemden sonra yağmur yağdığında aşağıdan böcek ve solucan gibi birçok yaşam formu çıkmaya başlar. Bu yeraltı canlılarının salgılanan ve dışarı atılan ürünlerinin (buhar ve gazlar dahil) yüzeye çıkar.
Topraktaki yaşamın önemli bir bileşeni Streptococci bakteri ailesidir; bu organizmalar, her türlü organik maddenin işlenmesinden ve inorganik Dünya’nın toprağa dönüştürülmesinden sorumludur. Bu süreçte üretilen uçucular, ilk yağmurdan sonra Dünya’nın o özel kokusuna önemli ölçüde katkıda bulunur. Bu koku dünyanın her yerinde aynı değildir. Bu beklenen bir durumdur, çünkü Dünya üzerindeki yaşamın çeşitliliği, farklı yerlerde ve yılın farklı zamanlarında farklıdır.
Yağmur kokusu hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yağmur kokusu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla