Yazın Neden Daha Sıcaktır?
Yazın Neden Daha Sıcaktır?
İşin garibi, dünya kışın güneşe yazın olduğundan yaklaşık 5.000.000 kilometre daha yakın. Yine de yazın çok daha sıcaktır. Nedeni, güneşten farklı uzaklıklardan değil, güneşin etrafında hareket ederken dünyanın ekseninin eğiminden kaynaklanıyor.
Bilim adamları, dünyanın Ekvatorunun güneş etrafında dünyaya 23 derece eğildiğini öğrendiler. Dünya güneşin etrafında dönerken, dünyanın ekseni her zaman aynı yönü, Kuzey Yıldızı’nı gösterir. Bu nedenle yılın bir bölümünde Kuzey Kutbu güneşe doğru eğilir. Kuzey Kutbu güneşe doğru eğildiğinde, Kuzey Yarımküre yaz mevsimini yaşar. Kuzey Kutbu güneşten uzaklaştığında, Kuzey Yarımküre kışı geçirir. Güney Yarımküre’de bu mevsimler tersine döner.
Mevsimler neye göre değişir?
Mevsimlere göre hava farklılığı, güneş ışınlarının kışın daha fazla eğimli ve yazın daha az eğimli olmasından kaynaklanmaktadır. Eğimli ışınlar iki nedenden dolayı daha az ısı üretir. Birincisi, ısılarını dünya yüzeyinin daha geniş bir alanına yaymalarıdır. Diğeri ise atmosferden geçerken ısılarının daha fazlasını kaybetmeleridir.
Başta su, toprak ve rakım olmak üzere diğer faktörler iklimi düzenlemeye yardımcı olur. Suyun dengeleyici bir etkisi vardır ve sıcaklıktaki büyük değişikliklerin önlenmesine yardımcı olur. Arazi ısıyı depolamaz, bu nedenle geniş arazi alanlarında büyük sıcaklık değişiklikleri meydana gelebilir. Havanın yoğunluğu yükseldikçe daha az yoğunlaşır ve deniz seviyesinde olduğu kadar ısıyı absorbe edemez. Yani rakım ne kadar yüksekse, sıcaklık o kadar düşük olur.
Yaz hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yaz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla