Yaşlandığımızda saçlarımız neden gri ya da beyaz olur?
Kısa Bilgi
Yaşlandığımızda saçlarımız neden gri ya da beyaz olur?
Bazı insanlar yirmili yaşlarında gri (veya beyaz) saçlara sahip olurken, diğerlerinin hala yetmişli ve seksenli yaşlarında koyu saçları vardır.Tek tek saç kökleri renk üretmeyi bıraktıkça, grileşme süreci yıllar içinde kademeli olarak gerçekleşebilir veya birkaç ay veya birkaç yıl içinde gerçekleşebilir.Ne kadar süre genetiğe bağlıdır.Ayrıca, değişen saç rengimiz, saçın geri kalanının ne kadar koyu olacağına bağlıdır.
Tek tek kıllar aslında gri ‘dönmez’, bu şekilde uzar. Her gün saçlar dökülür ve yerine yenileri çıkar. Saç folikülde büyüdükçe, renk, tüm insanların farklı miktarlarda sahip olduğu melanin ve feomelanin olmak üzere iki madde formunda yeni büyümeye yatırılır. Melanin, saçınızdaki pigment konsantrasyonuna bağlı olarak sarı, kahverengi ve siyah saç tonları üretir. Pheomelanin kızıl saçlar ve saçta görülen kırmızımsı alt tonları üretir. Foliküllerinizden biri bu renkli pigmentleri üretmeyi bıraktığında (genellikle yaşla birlikte), o folikülden çıkan bir sonraki saç gri renkte büyüyecektir.
Gri saça sahip olmak, bir kişinin sağlıklı olmadığı anlamına gelmez.Saçınızı kozmetik nedenlerle boyamayı tercih edebilirsiniz, ancak gri saçlar için endişelenecek bir şey yoktur.
Saçların grileşmesinin nedeni nedir?
Bir dizi dış neden saçı gri hale getirebilir.Çoğu kaynağa göre sigara içmek büyük bir sebeptir.Sigara içenlerin erken gri olma olasılığı dört kat daha fazladır.(Bu arada, bazı kanıtlar sigarayı erken kellik ile de ilişkilendirir.) Kellik, erken yaşlanmanın bir işareti değildir.Bazı haberlere rağmen, sağlam bir bağlantı bulunamamıştır.Çoğu insan, özellikle siyah saçlı olanlar, yirmili yaşların sonlarında veya otuzlu yaşların başında birkaç beyaz kıl fark etmeye başlayacaktır.
Yaşlandıkça saç rengi neden beyaza dönüşür?
Saçın kendisi bir dizi ölü hücredir.Ancak derideki kıl kökleri canlıdır;saç rengi cilt hücrelerinin ürettiği melanine bağlıdır.
İnsanlar yaşlandığında neden saç köklerinin yakınındaki deri hücrelerinin melanin üretimini durdurur?
‘İnsanlar neden yaşlanır’ diye de sorulabilir.Sanırım bu, tüm canlıların programına dahil edilmiştir.Bazı organlar ve sistemler yaşlandıkça daha az verimli çalışır.Birçoğumuz 45 yaşından sonra düzgün görebilmek için gözlüğe ihtiyacımız var.Dişlerimiz düşerr.Cilt gevşer ve kırışır.Artrit geliştiririz.Kemiklerimiz zayıflar.Hızlı koşamayız.Yaraların iyileşmesi biraz daha uzun sürer.Hepimiz yaşlanmanın fiziksel bir iniş dönemi olduğunu biliyoruz.Hepimiz için tek tip olmayabilir.Genetiğe veya yaşam tarzına bağlı olarak düşüş oranında bireysel farklılıklar olabilir.Bu konuda çok şey biliniyor olabilir, ancak keşfedilecek çok şey var.
Saç gri hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek saç gri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla