Radyometre nasıl çalışır?

Radyometre nasıl çalışır?

Radyometre nasıl çalışır?

Bu küçük cihazı görmüş olabilirsiniz. İçinde rüzgar gülü olan bir ampule benziyor. Bir ışık kaynağına doğru tutun ve rüzgar gülü döner.

Radyometre herhangi bir bilim dükkanında bulunabilir ve yüz yıldan fazla bir süredir her yaştan insanı eğlendirmektedir. x-ışını makinelerinin geliştirilmesine yol açan katot ışını tüpünü icat etmesiyle daha iyi tanınan bilim adamı William Crookes tarafından icat edildi.

Etki, kanadın renklerine bağlıdır. Bir taraf beyaz, diğer taraf siyahtır. Işığa maruz kaldığında, siyah taraf beyazdan daha fazlasını emer ve bu ışık enerjisinin bir kısmı ısıya dönüşür. Yaz aylarında beyaz giysiler giydiğinizde, beyaz tişörtünüzün ışığı yansıttığı, ancak siyah bir tişört giyseydiniz daha azını yansıtıp daha cok ısınacağınız durumla aynıdır.

Radyometre ne işe yarar?

ampulün içindeki hava molekülleri (esasen oksijen ve nitrojen) daha sıcak, siyah yüzeye çarptığında, ısı enerjisinin bir kısmını kendileri emer ve daha hızlı hareket etmeye başlarlar. Yüzeye ulaştıkları hızdan daha hızlı bir şekilde fırlarlar. Beyaz yüzeyden seken moleküller bunu çok daha az enerji ile yapar. Newton’un bize söylediği gibi, her eylem için eşit ve zıt bir tepki olduğu için, kanat karanlık taraftan itiliyormuş gibi dönmeye başlayacaktır. Ne kadar fazla ışık varsa, kanat o kadar hızlı döner. Hatta başınızı döndürebilir. Belki de William Crookes’a yaptığı buydu.

Sir William Crookes hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek sir william crookes hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.