İnsan neden diğer canlılardan daha gelişmiştir?
Kısa Bilgi
İnsan neden diğer canlılardan daha gelişmiştir?
İnsan gelişimi gerçekten harika değil mi?On yedinci yüzyıl filozofu Thomas Hobbes, ilk insanların yaşamını ‘yalnız, pis, iğrenç, vahşi ve kısa’ olarak tanımladı.Biz insanlar çok kısa sürede çok yol kat ettik.O zamanlara dönmüş olsaydık, günlük hayatımızın nasıl olacağını hayal etmek zor.
Yiyecek arayan, sıcak kalmaya çalışan, bölgelerini koruyan, alet kullanmayı öğrenen ve ölülerini gömen ilk insanları hayal edebiliriz. Hayatta kalmak için neredeyse tam zamanlı bir mücadele olmalı. İki gelişme, ilk atalarımızın çevrelerine hükmetmelerine izin verdi: beynin ön loblarının büyümesi ve karşıt başparmağın evrimi.
Bunlar, insan ırkının mağaradan kaleye olan uzun ilerlemesinde etkili oldu. Ön loblar bize dürtü kontrolü, yargılama, dil, hafıza, motor fonksiyon, sosyalleşme ve problem çözme yeteneklerini verdi. Davranışı planlamak, kontrol etmek ve uygulamaktan sorumludurlar. Başka bir deyişle, frontal lob bize insanlara atfettiğimiz tüm işlevleri verir.
İnsan medeniyeti nasıl gelişti?
Karşıt başparmak, aletleri büyük bir el becerisiyle yapmamıza ve kullanmamıza izin verdi.Karşıt bir başparmağın önemini göz ardı etme eğilimindeyseniz, şu görevleri deneyin: ayakkabı bağlarınızı bağlayın veya bir balonu havaya uçurup parmaklarınızı kullanmadan bağlayın.Stereoskopik görüş, derinlik algılama aracına, alet kullanmada ve avlanmada büyük bir yardımcı oldu.
Uzun ilerleme yolumuzun bir diğer önemli özelliği de yazılı bir dilin rolüdür.İnsanlar öğrendiklerini kalıcı olarak kaydedip sonraki nesillere aktarabildiklerinde bilgi patladı.Sözlü gelenek çok sınırlıdır ve 1500’lere kadar Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki medeniyetin gelişimindeki farklılıklardan bir şekilde sorumlu olabilir.
Ancak insan yükselişinin rahatsız edici bir unsuru var: kendi türümüzü ve çevremizi yok etme arzumuz.Savaş, insanlığın belası gibi görünüyor.Birçoğumuz artık eşi görülmemiş bir servet, rahatlık, uzun ömür, tıbbi bakım ve boş zamana sahibiz.Yine de birbirimizle geçinmekte zorlanıyoruz.İşleri daha da kötüleştirmek için, diğer insanları büyük ölçekte yok etme yeteneğine sahibiz.’Savaşın sonunu gören yalnızca ölülerdir.’Bazıları bu alıntıyı eski bir Yunan filozofu olan (MÖ 428 - MÖ 348) Platon’a atfederken, diğerleri bunun İspanyol-Amerikalı yazar George Santayana’nın (1863–1952) yazılarından olduğunu söyler.Durum ne olursa olsun, korkarım bu ifade bazı gerçekler içeriyor olabilir.
Bilim ve insanlığın geleceği nedir?
Bilim, müzik, sanat ve edebiyat olarak aynı damarda kültürel bir arayışdır.Atom, yıldızların, galaksilerin ve gezegenlerin gizemli başlangıcını kavramak zordur. Ortak anlayış, tüm ulusal farklılıkların ve tüm dinlerin üstünde yükselmelidir.İnsanlar ‘Neden Buradayım?’ Soruları sorabilen tek canlılardır.
Teknoloji nasıl gelişecek?
Bilimsel bilginin istikrarlı bir şekilde ilerlemesinin ve bu bilginin uygulanmasının devam edeceğine inanmak için her türlü neden vardır.Her zamankinden daha fazla insanın daha fazla rahatlığa, yiyeceğe, giyime ve barınağa ve daha uzun yaşama, artan boş zamana ve ağrının hafifletilmesine erişim sağlayan bir ilerlemedir.Ama bilimin sınırlarının farkında olmalıyız.Sırf daha fazlasını bildiğimiz için bu, daha iyi davrandığımız veya başkalarına insanca davrandığımız anlamına gelmez.Bazı insanlar bilinçli olarak kanserojenleri yutar, yasadışı uyuşturucu kullanır ve çok fazla alkol içer.Bazı insanlar, kötü seçimler yaptıkları için ya da başkalarının kendi çıkarlarını düşündükleri seçimler yüzünden yoksulluk içindedir.
İnsanoğlu tarih boyunca gelişini nasıl sürdürdü?
Teknik sorunları çözmede harikayız. Ay’a bir adam koymak bir mühendislik göreviydi. Roket itki, gök mekaniği, navigasyon ve yaşam destek sistemlerini anladık. Ülkemizin başarılı olmak için parası, iradesi ve odağı vardı. Ancak ‘insan’ sorunlarında pek iyi değiliz. İnsanları yiyecek, alkol, araba kullanma, uyuşturucu vb. Kullanma konusunda doğru kararlar almaya ikna etmekte güçlük çekiyoruz.
Özgür bir toplum, insanları sağlıklı bir şekilde yaşamaya veya davranmaya zorlayamaz. Onların çıkarlarının en iyisi olduğuna onları ikna etmelidir. Ve bu kolay bir iş değildir.
Bilim ve teknolojinin bize tüm bu ‘güzellikleri’ verebilmesi, insanların bunları yapıcı bir şekilde kullandığı anlamına gelmez. İnsanları daha mutlu yapmaları veya daha üretken hayatlar yaşamalarına yol açmaları gerekmez.
Bilimsel ilerleme nedir?
Bilimsel ilerleme, insan çabasının tüm alanlarında eşit şekilde ilerlemiyor. Kansere karşı savaş gelişiyor. Ancak hücre biyolojisi hakkında anlamadığımız çok şey var. Ay ve güneş tutulmalarını en azından antik Mayalar zamanından beri yüzyıllar öncesinden tahmin edebildik. Ancak sadece bir gün ilerideki açık gökyüzü veya bulutlu gökyüzü tahmin etmek şüphelidir. Kötümserliğe ve iyimserliğe yer var. Karanlık tarafta ise bilim ve teknolojiyi toplu katliam işlemek ve kendi fikirlerinden farklı fikirlere sahip olanları ortadan kaldırmak için kullanacak gruplar var. Olumlu tarafta, üçüncü dünya ülkelerinin gelişmiş ülkelerle aralarındaki farkı daraltacakları ve Batı dünyasında sahip olduğumuz temiz hava ve su, yeterli gıda ve seçme özgürlüğünden yararlanacakları umudu var.
Karşıt başparmak hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek karşıt başparmak hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla