Kuantum fiziği nedir?
Kısa Bilgi
Kuantum fiziği nedir?
Kuantum fiziği veya kuantum mekaniği, doğanın sonsuz küçükler alemi olan atomik ve atom altı seviyelerde nasıl davrandığını ele alan bir bilim dalıdır.
Kuantum mekaniğinin temelleri, yaklaşık 1895’ten 1935’e kadar, yirminci yüzyılın kabaca ilk kırk yılında atıldı. Bu alandaki büyük isimler Niels Bohr, Max Planck, Albert Einstein, Werner Heisenberg, Max Born, John von Neumann,Paul Dirac ve Wolfgang Pauli, Louis de Broglie ve Erwin Schrödinger, daha küçük oyuncularla birlikte.
Max Planck, enerji dalgalarının ayrı veya ayrı demetler veya ‘quanta’ şeklinde yayıldığını ve soğurulduğunu ve enerji miktarının dalgaların frekansı (saniyedeki titreşim sayısı) ile ilgili olduğunu belirtti.Şöyle söyleyen bir formül bulacak kadar akıllıydı: * E * (enerji) eşittir * h * (Planck sabiti) çarpı * f * (frekans) veya * E * = * hf *.
Kuantum fiziği gerçek hayatta rastlanır mı?
Kuantum mekaniğini günlük yaşamda çalışırken görebiliriz.Örneğin bir çivi demiri ısıtın.Isıyı artırmaya devam edin.Verilen parıltının ilk rengi kırmızıdır.Isıtmaya devam edin ve kısa süre sonra turuncuya döner, sonra biraz maviye döner ve sonunda beyazolur.Kırmızı, görünür ışığın en düşük frekansıdır, bu nedenle en az ısı enerjisini gerektirir.Parlayan beyaz çivi tüm renkleri ve hatta ultraviyole ışık yayar ve bu çok fazla enerji gerektirir.
Kuantum fiziğinin özellikleri nelerdir?
Kuantum fiziğinin üç temel fikri vardır. Birincisi, enerji sürekli değildir, ancak küçük, ayrık birimler halinde gelir. İkincisi, elektronlar hem dalga hem de parçacık olarak davranır. Son olarak, bu parçacıkların hareketi rastgeledir ve tahmin edilemez. Bir parçacığın hem konumunu hem de hızını aynı anda bilemezsiniz.
Kuantum mekaniğinin ne faydası var?
Modern teknolojimizin çoğu kuantum fiziğine dayanıyor. Lazerler, transistörler, mikroçipler, LED’ler, MRI’lar, elektron mikroskopları, USB flash sürücüler ve süper iletkenlerin tümü kuantum etkilerine bağlıdır.
Ve son olarak, kuantum teorisi, ışığın doğası hakkında asırlık bir tartışmayı çözdü. İngiliz Sir Isaac Newton, ışığın bir parçacık olduğunu iddia etti, ancak Hollandalı Christiaan Huygens ışığın bir dalga olduğunu gösterdi. Kuantum teorisi, görünüşte birbiriyle yarışan bu iki fikri bir araya getirerek, maddenin bir dalga gibi davranabileceğini ve bir dalganın madde gibi davranabileceğini belirtti.
Kuantum etkileri hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kuantum etkileri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla