Vestibüler sistem nedir?

Vestibüler sistem nedir?

Vestibüler sistem nedir?

Her iki kulağımızın içinde, birbirine dik üç düzlemde yönlendirilmiş üç yarım daire şeklindeki kanal vardır. Bu kanallar o konumda konumlandırılır, ancak işitme işleviyle çok az bağlantısı vardır. Bu konum, başın iki yanında rahatlığı için seçilmiş ve merkezi sinir sisteminin iletişim hatlarına ve refleks hareketi sağlayan omurilik yollarına yeterince yakın görünüyor.

Bu dengeleme sistemini basit bir fiziksel analoğa indirgeyerek, bunu şu şekilde tanımlayabiliriz: Karşılıklı olarak dik duran yarım daire şeklindeki tüpler, hafif viskoz bir sıvı ile doldurulur. Tüpün duvarlarında, bükülmesi sinir sistemine giden bir sinyali değiştiren çok sayıda küçük kıl vardır, bu da başın pozisyonunu, gözlerin işaretini vb. Kontrol eder.

Atlı karıncaya oturup sonra indiğimde, neden dairesel hareket hissini yaşamaya devam ediyorum?

Atlıkarıncanın üzerinde olma hissiniz, oradan gelen sinyallerden kaynaklanır. Atlıkarınca durduğunda, top bir süre hareket etmeye devam edecektir çünkü atalet ters yönde sinyaller göndererek size baş döndürücü bir his verir ve denge hissinizi bozar. Bu tüplerin üç dikey yönde olduğunu unutmayın. Bu sizi her yönden rahatsızlıklara karşı hassas hale getirir. Bu basitleştirilmiş açıklama ile, uzay uçuşu sırasında ve sonrasında astronotların hareket hastalığı veya yönelim bozukluğu gibi bahsettiğiniz veya başkalarının deneyimlerini anlamak mümkün olmalıdır. Görünüşe göre bazı kişilerin (benim gibi) baş dönmesinden muzdarip olmasının sebebi de yarı dairesel tüp aparatının kısmen hatalı olmasından kaynaklanıyor.

Fiziksel bir bakış açısından, temel unsurlar aşağıdaki gibi görünmektedir 1. Her türlü kafa hareketini kapsayacak şekilde karşılıklı olarak dikey yönlerde yönlendirilmiş üç adet yarım daire şeklinde tüp.2. İç kulağa yakın olmak üzere kafanın her iki yanında birer tane olmak üzere bu tüplerden iki set.3. Tüplerdeki bir miktar sıvı ve rahatsızlıkları sinyaller üreten veya değiştiren çok sayıda ince kıl yapışması ve 4. İçinde bulunduğu sıvıdan daha ağır, topa benzer bir cisim, göreceli hareket sağlar.hızlanma ve yavaşlama sırasında tüp.Gerisi sadece sinyal işleme ve kaslar ve döndürülmüş kemik kolları gibi hareket eden aparatlardır.

Bu muhteşem sistemin tamamı “vestibüler” sistem olarak bilinir.

Yatay borular hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek yatay borular hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.