Uydular gökyüzünde nasıl hep aynı yerde kalır?

Uydular gökyüzünde nasıl hep aynı yerde kalır?

Uydular gökyüzünde nasıl hep aynı yerde kalır?

Tüm uydular bunu yapmazyalnızca jeosenkron olarak adlandırılanlar. Dünyalı bakış açımıza göre, yer eşzamanlı yörüngedeki bir uydu, Dünya’da bir noktanın üzerinde geziniyor gibi görünüyor. Uydu, Dünya’yı günde bir kez çevrelediğinde yüksek bir yörüngede, Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi için gereken süre kadar dolaşır. Dünya üzerindeki bir alıcı çanak, gökyüzündeki bir noktadaki uyduyu gösterebilir ve çanağın uyduyu izlemek için hareket etmesi gerekmez. Şu anda ekvatorun üzerinde yer alan jeosenkron yörüngede yaklaşık birkaç yüz uydu var.

Kepler yasaları adı verilen bir dizi kural, yer eşzamanlı bir uydu için bir uydunun Dünya yüzeyinden ne kadar yukarıda olması gerektiğini belirler. Yörüngedeki bir nesne Dünya’ya ne kadar yakınsa, o kadar hızlı gider ve yörüngeye gelmesi o kadar az zaman alır. Uzay mekiği (hizmette iken) ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) 250 kilometre yüksekliğinde ve yörüngeye varması yaklaşık doksan dakika sürüyor. 36000 km uzaktaki yer eşzamanlı bir uydunun yörüngeye gelmesi yirmi dört saat veya bir gün sürer. Buna karşılık, ay 400000 kilometre yukarıda ve yörüngeye girmesi yaklaşık otuz gün sürüyor.

Dürbünle sabit uydular görülebilir mi?

Normal şartlar altında sabit uydular dürbünle görülemez.Onlar bu kadar uzaktan görülebilmek için, sabit uydular son derece uzaktadır.Dürbünlerin veya küçük teleskopların görüş sınırlarının çok ötesindedirler ve gerçekten de onları algılamak için profesyonel tarzda ekipmanlara sahip büyük aletlere ihtiyaç duyarlar.Bununla birlikte, bir uydunun güneş panellerinin veya diğer yüzeylerinin güneş ışığını tam olarak gözlemcinin yönünde yansıttığı ve onları dürbünle görülebilecek kadar parlak hale getirdiği durumlar olabilir.Bu tür şans hizalamaları nadirdir.

Yer sabit uydular hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek yer sabit uydular hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.