Kayan yıldız veya düşen yıldız nedir?
Kısa Bilgi
Kayan yıldız veya düşen yıldız nedir?
Kayan bir yıldız aslında tek bir yıldızı olan Güneş sistemimizden gelir.Kayan yıldız, atmosferimizden geçen ve sürtünmeden dolayı aşırı derecede ısınan bir meteordur.Işık yayar.
Meteorlar atmosferimize 65.000 ile 260.000 kilometre arasındaki hızlarda girer.Bu muazzam hızlar, meteor ve hava arasında çok fazla sürtünmeye neden olur.Meteor çok yüksek bir sıcaklıkta yanar ve tıpkı bir ampuldeki filaman gibi ışık yayar.Gece gökyüzündeki bu ışık çizgisini bir meteor olarak isimlendiririz.
Uzayda seyahat ederken meteoroidler denirler.’Meteor’ terimi, atmosferden yanık görülebilir bir yol yaptığında nesneyi tanımlamak için kullanılır.Bir parça bu muazzam sıcaklıklara hayatta kalmak için yeterince büyükse ve aslında dünyaya çarptığında, bir ‘meteorite’ olarak adlandırılır.
Atmosfer Dünya’yı nasıl korur?
Tanrıya şükür bir atmosferimiz var.Atmosferimiz bize sadece nefes almamız için oksijen sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bizi meteor çarpmasından koruyan bir tampon bölge görevi görür.Dünya yüzeyine çok az göktaşı ulaşır ve çoğu Dünya’ya çarpmadan önce buhara dönüşür.Ay ile ilgili farklı bir hikaye.Ay’ın havası yok, bu yüzden atmosferi yok.Ve böylece Ay’ın yüzeyi meteor çarpmalarıyla işaretlenmiştir.Bununla birlikte, Dünya’nın kendine ait bazı önemli kraterleri vardır.Tunguska olayı, 1908’de Sibirya’da yirmi kilometreye kadar uzaktaki ağaçları düzleştiren bir meteor çarpmasıydı.
Çoğu göktaşı, Dünya yörüngesinin daha önce bir kuyruklu yıldızın geçtiği bir kısmından geçtiğinde gözlemlenir.Kuyruklu yıldızlar, güneş sisteminin oluşumundan kalan kalıntılardır.Büyük eliptik veya oval yörüngeleri vardır.Kuyruklu yıldızlar, öngörülebilir döngülerde Güneş etrafında sallanırlar.Muhtemelen en ünlüsü, her yetmiş altı yılda bir bizi ziyaret eden Halley Kuyrukluyıldızı’dır.
Kuyruklu yıldızların neden kuyruğu vardır?
Kuyruklu yıldızlar Güneş’in etrafında dolaşırken, buzlu, tozlu bir enkaz akıntısı bırakırlar.Dünya bu hurdadan geçer ve kuyruklu yıldızın parçaları, atmosferin kavurucu sürtünmesinde tutuşur.O kadar ısınırlar ki ışık yayarlar, dolayısıyla kayan yıldız adını alırlar.Çoğu toz veya bezelye boyutundadır.Saatte binlerce kilometre hızla seyahat ediyorlar.Sesten daha hızlı hareket ederek bir ses patlaması oluştururlar.
Dünyanın en iyi göktaşları koleksiyonu Chicago’daki Field Museum’da.Elli bin yıl önce yüz 15 metre çapında bir meteorun çarptığı Arizona’daki Barringer Krateri’ni ziyaret edin.Krater yaklaşık dörtte beş kilometre genişliğinde ve 45 metre daha derin.Astronotlar bunu 1960’larda Ay yüzey araştırması eğitimi için kullandılar.Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan en büyük göktaşı, Oregon’da bulunan on beş tonluk Willamette Meteorite’dir.
Meteor yağmuuru nedir?
Meteor yağmurları, yılın belirli bir zamanında göktaşlarının sayısındaki artıştır.Adlarını, çoğunun düştüğü görünen yıldız takımyıldızından alıyorlar.En iyi bilinen ve en verimli meteor yağmuru, Perseus takımyıldızı yönünde görülen Perseidlerdir;bu her yıl 12 Ağustos civarında gerçekleşir.Bir izleyici, bir saat içinde bu kayan yıldızlardan birkaç düzine görebilir.
Bir göktaşının çarptığı bilinen ilk insan vakası Alabama’daki Ann Hodges’ti.1954’te, sekiz kiloluk taştan bir göktaşı çatısına çarptı, radyodan sıçradı ve onu ağır şekilde yaraladı.
Meteor toplayıcı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek meteor toplayıcı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla