Hangi memeliler göç eder?
Kısa Bilgi
Hangi memeliler göç eder?
Caribou ve Lemmingler göçmen hayvanlardır.Caribou, soğuk kuzey bölgelerinde likenle beslenen sürülerde yaşar.Her yıl kar, yiyecek tedarikini engellediğinde, güneye daha sıcak bölgelere göç ederler.Ren geyiği, kar eridiğinde geri döner.Lemmingler, ren geyiğine benzer bölgelerde yaşayan küçük kemirgenlerdir.Bir yıllık bol gıdanın ardından, o kadar çok sayıda ürerler ki, yiyecek kaynakları tükenir.Lemmings daha sonra daha fazla yiyecek bulmak için sahile doğru göç eder.Çoğu nehirleri geçerken boğulur, ve Kutup tilkileri ve yırtıcı kuşlar çoğunu yerler.
Göç nedir?
Göç, hayvan gruplarının kitlesel hareketidir. Hayvanların yiyecek bulma ihtiyacı, yıl içindeki iklim değişiklikleri ve üreme ihtiyacından kaynaklanır. Bazen 120 göçmen hayvan bir seferde muazzam mesafeler kat eder.
Balıklar göç eder mi?
Hem tatlı suda hem de okyanusta birçok balık göç eder.Ton balığı en uzun göçlerden bazılarını yapar.Göç etme ihtiyacı deniz sıcaklığından kaynaklanmaktadır, çünkü bu balıklar üremek için doğru sıcaklığa ihtiyaç duyarlar, Atlantik ve Pasifik kıyıları boyunca binlerce kilometre seyahat ederek göç ederler.Ringa balıkları Kuzey Denizi’nde göç eder ve kışın güneye daha sıcak sulara geçer.
Göç eden hayvanlar yollarını nasıl buluyor?
Göç eden hayvanlar çeşitli şekillerde yol alırlar.Balıklar, göç yollarını tanımak için koku alma duyularını kullanırlar ve değişen su sıcaklıklarıyla yönlendirilirler.Kuşlar, kendilerini yönlendirmek için güneşin pozisyonunu kullanırlar.Bazı kuşların kulak mekanizmalarında a3 pusula gibi hareket edebilen manyetik parçacıklar vardır, Memeliler hafızalarına güvenirler.Bazı fil yolları yüzlerce yıldır kullanılıyor.
kırlangıçlar kışın nereye gider?
Her sonbaharda kırlangıçlar, Afrika’ya uzun göçlerine başlamadan önce dinlenmek için büyük sürüler halinde toplanır. Kırlangıçlar ve akrabaları, swiftler ve martinlerin hepsi, havanın böcek avlarını yakalayamayacak kadar soğuduğu zaman Afrika’ya göç ederler. İlkbaharda, Kuzey Avrupa’da hava ısınmaya başladığında geri dönerler.
böcekler göç eder mi?
Çoğu böcek, bazen binlerce kilometre boyunca göç eder.Kral kelebeği, kışın Kuzey Amerika’dan Meksika’ya neredeyse 3.200 kilometre uzaklıkta göç eder.Burada kışı yarı kış uykusunda geçirirler.İnanılmaz bir şekilde, kelebeklerin çoğu yolculuk sırasında ölür ve orijinal kelebeklerin torunları, büyükanne ve büyükbabalarının yumurtadan çıktığı yere geri dönerler.Bazen geçişin tamamlanması üç veya dört nesil sürer.İlkbaharda kelebekler yeniden kuzeye doğru yola çıkar.
çekirge sürüsü nedir?
Binlerce yıldır, çekirge sürüleri Asya ve Afrika’daki tarım alanlarını harap etti.Tipik bir sürü 50 kilometre uzunluğunda olabilir ve 100.000 milyondan fazla çekirge içerebilir.Bu hayvanlar normalde yalnız ve zararsız bir şekilde yaşayan büyük çekirgelerdir.Nüfusları yüksek bir düzeye ulaştığında, bir araya toplanmaya ve yiyecek aramak için göç etmeye başlarlar.Bu göçler binlerce kilometreyi kapsayabilir.Çekirge sürüleri artık böceklerin davranışları izlenerek tahmin edilebilir.Çekirgeler, sürü halinde olmalarını önlemek için böcek ilacı ile püskürtülebilir.
Kuşlar ne kadar uzağa göç edebilir?
Kuzey Kutbu sumrusu, bildiğimiz herhangi bir kuşun bilinen en uzun göçünü, Kuzey Kutbu’ndan Antarktika’ya ve geri dönerek gerçekleştirir.Bir sumru İngiltere’nin kuzeyinde görüldü ve 115 gün sonra günde ortalama 160 kilometre uçarak Avustralya’ya geldi.Avustralya yakınlarındaki açık deniz adalarında üreyen kısa kuyruklu yelkovan, Pasifik’in dört bir yanında yıllık bir göçe sahiptir.Japonya, Alaska, Kanada ve Fiji’den geçerek tekrar üremek için eve döner.
Bazı hayvanlar üremek için doğum yerlerine dönüyor mu?
Göçmen kuşlar gibi, üremek için doğdukları yere dönen birçok hayvan vardır.Kurbağalar ve kara kurbağaları bile ilk büyüdükleri göletlere geri dönerler.Somonlar, doğdukları yere dönmek için uzun göçler yapar.Küçük derelerde yumurtadan çıkan genç somon, geliştikçe nehirlerden aşağı denize doğru ilerler.Yetişkin hayatlarının neredeyse tamamını denizde geçirirler.Üreme zamanı geldiğinde, somonlar doğdukları yere geri döner, bazen binlerce kilometre yol alırlar.Bir şekilde aynı nehre girmeyi ve doğdukları yeri bulmak için akıntıya karşı seyahat etmeyi başarırlar..Burada döngüyü tekrarlamak için yumurtalarını bırakırlar, yetişkin somon üreme sonrası ölür.
Göçmen hayvanlar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek göçmen hayvanlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla