Tuzun insanlar için bu kadar önemli olmasının nedeni nedir?
Kısa Bilgi
Tuzun insanlar için bu kadar önemli olmasının nedeni nedir?
Tuz, yiyecekleri tatlandırmak veya korumak için kullanılan ve Dünya okyanuslarının sularında büyük miktarlarda bulunan bir kimyasal bileşik olan sodyum klorürün ortak adıdır. İnsan vücudunun kendi başına üretemeyeceği bir mineraldir, ancak yine de devam eden ve sağlıklı varlığı için gereklidir.
Vücuttaki çoğu doku ve sıvı, elektrik akımlarını insan vücudu boyunca taşıyan elektrolitler içeren tuz içerir (tuzda bulunan sodyum iyonları sinir uyarılarını düzenlemek için kullanılır). Bu elektrolitler, hormon üretiminden, kasların işleyişinden ve besinlerin emiliminden sorumlu olan enzimlerin üretimi için de gereklidir. Midede yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı olmak için kullanılan hidroklorik asit üretimi için de sodyum gereklidir. Vücut tuzsuz çalışamazken, aşırı tuz alımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sodyum seviyeleri çok yüksek olduğunda, ki bu çok fazla tuz alımıyla meydana gelebilir, vücut sıvılarının hacmini artırarak dengelemek için vücut ek su tutar.
Tuzun insana faydaları nelerdir?
Bunun da beynin kan damarlarındaki zayıflıkları açığa çıkardığı ve bunların patlamasına neden olabileceği ve aşırı durumlarda felç ve küçük durumlarda hafif baş ağrısına neden olduğu düşünülmektedir. Bu artan sıvı hacmi aynı zamanda yüksek tansiyonla da bağlantılıdır, bu da kalbe ek bir baskı uygular ve aşırı durumlarda kalp yetmezliğine yol açabilir. Fazla sodyum ayrıca kalsiyumun idrarda kaybolmasına neden olur, bu da osteoporoza katkıda bulunabilir ve mideyi tahriş ederek mide kanseri ve ülserlere neden olan kanserojenlerin gücünü artırabilir.
Deniz memelileri nasıl tuzlu su içebilir?
Deniz memelilerinin artık yapabildiğimiz kadar tuzlu suda yaşayabileceklerini varsaymak mantıksızdır. Akla ilk gelen şey, tatlı suya olan ihtiyaçlarının bizimkinden daha az olması gerektiğidir, çünkü özellikle yaz aylarında içtiğimiz çok fazla su bizi buharlaşma yoluyla serinletmek için kullanılıyor. Açıkça görülüyor ki, büyük deniz memelilerinin buna ihtiyacı yok - cilt sıcaklığı yükseldiğinde tek yapmaları gereken, bir süre suya girmektir.
İkincisi, balinaların metabolizma sırasında yiyecekleri yakarak kendi sularını üretebileceklerine inanılıyor. Kendi saf su fabrikalarına sahip oldukları için şanslılar. Su, israf etmemeyi öğrendikleri, metabolizmanın bir “atık” ürünüdür. Üçüncüsü, Ters ozmoz yapma kabiliyetine de sahip olabilirler. Spesifik membranlar ve basınç sistemleri kullanarak, tuzlu suyu daha az tuzlu suya dönüştürebilirler. Sonuçta, seçici zarlar tüm canlıların temel özellikleridir.
Ek su hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ek su hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla