Roketler nasıl çalışır?

Roketler nasıl çalışır?

Roketler nasıl çalışır?

Roketler, boyutlarına bağlı olarak basit veya çok karmaşık olabilir.Küçük ölçekte, o kadar basitler ki, siz ve ben bir hobi mağazasından parça sipariş edebilir, bir roket yapabilir ve onu vahşi maviye gönderebiliriz.Daha büyük bir ölçekte, roketler o kadar karmaşık ki, kaynakları milyarlarca dolar olan yalnızca bir avuç ülke, onları insanları veya diğer nesneleri uzaya göndermek için kullanabildi.

Roketler Newton’un üçüncü yasası ilkesine göre çalışır: Her eylem için eşit ve zıt bir tepki vardır.Bu temel yasayı şişirilmiş bir balondan havayı dışarı atarak deneyimleyebiliriz.Balondan dışarı fırlayan havanın hareketi, balonu ters yönde iter.Roketler de aynı şekilde çalışır.Sıvı veya katı yakıt yandığında üretilen gazlar, hareketin ta kendisidir.Tepki, roketin ters yönde hareket etmesidir.İtme, yakıt türü ve miktarı ve yakıldığı süre gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Momentum kavramı roketçilikte de devreye giriyor. Momentum, hız ile çarpılan kütle olarak tanımlanır. Gazların kütlesi, atıldıkları hız ile çarpılarak, roketin kütlesi çarpı hızına tam olarak eşittir; bu nedenle, tanımı gereği, fırlatılan gazların momentumu, yükselen roketin momentumuyla aynıdır. Gazlar çok az kütleye ancak çok büyük bir hıza sahip olsalar da, roketin çok büyük bir kütlesi ancak gazlarınkine kıyasla küçük bir hızı varken, onları çarptığınızda ürün aynıdır.

Model roketler basit ve güvenlidir.Patlamadan hızla yanan katı iticiler kullanırlar.Model roket motorlarını yıllarca saklayabilirsiniz ve bozulmazlar ve yakıtın elleçlenmesi gerekmez.

Çinliler 1100’lerin başlarında ilk roketleri geliştirdikleri için itibar görüyorlar; barut geliştirmelerinin bir uzantısıydı. MS 1232’de Çinlilerin işgalci Moğol ordularına karşı roket kullandığına inanılıyor. 1800’lerin başlarında, William Congreve, İngiltere’nin Kraliyet Cephaneliği ile birlikte verimli bir itici gaz karışımı hazırladı ve güçlü bir demir borusu ve koni şeklinde bir burnu olan bir roket motoru yaptı. 1812 Savaşı sırasında, İngiliz Donanması tarafından fırlatılan Congreve roketleri, Eylül 1814’te Baltimore yakınlarındaki Fort McHenry’yi vurdu.

İyon itme gücü oldukça yeni ve çok heyecan verici bir şeydir. İyon motorlarında, ksenon gazından gelen elektronlar, belirli bir elektrik yükü ile ksenon atomundan sıyrılır. Manyetik alanlar, bir iticinin arkasındaki iyonları ateşler. İyon motorları ağır, hacimli yakıtlar kullanmazlar ve çok düşük itme kuvveti oluştururken, saatlerce ‘yanabilirler’. Bu, onları derin uzay yolculuğu için ve düşük bir Dünya yörüngesinden TV yayını aktarımı için kullanılan uydular gibi uyduların yörüngede olduğu mesafe olan jeosenkron yörüngeye faydalı yükler göndermek için değerli kılar. NASA, daha yüksek hız ve daha fazla itme gücüne sahip iyon tahrik sistemleri üzerinde çalışıyor.

Güçlü roket hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek güçlü roket hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.