Türkiye'de dinozor yaşadı mı?
Kısa Bilgi
Türkiye’de dinozor yaşadı mı?
Muhtemelen.Dinozorlar tüm dünyada yaşadı.Her kıtada dinozor kalıntıları bulabilirsiniz: Kuzey ve Güney Amerika, Asya, Avrupa, Afrika, Avustralya ve hatta Antarktika.Yalnız Kuzey Amerika’da her yerde dinozor hayatının belirtileri var.Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en az 28 eyalet ve Columbia ilçesi, Kanada’da altı il ve Meksika’nın bazı yerleri Dinozor’un kalıntılarına rastlanır.Yani Dinozorların arka bahçenizde yaşadığı ve bugün yürüdüğünüz yerde yürüdüğü kuvvetle muhtemeldir.
Dinozorlar nedir?
Milyonlarca yıl önce dünyayı yöneten büyük bir grup harika hayvana dinozor denir.Dinozorlar her şekil ve boyutta olabilirdi.Bunların arasında binalar kadar uzun dinozorlar vardı. tenis kortlarından daha uzun.yarış atlarından daha hızlı. hançer gibi keskin dişlere sahip. demiryolu araçlarından daha ağırdır.Dinozorlar timsahlar, kertenkeleler, yılanlar ve kaplumbağalar gibi sürüngenlerle akrabadır.Ancak Dinozorlar aynı zamanda kuşlarla da akrabalı olarak görünüyor.
Dinozorlar ne zaman yaşadı?
Dünya tarihinin Mesozoyik dönem veya ‘orta yaşam’ denen bir döneminde.Mesozoik dönem 225 milyon ila 65 milyon yıl önce yaşandı.Dinozorlar dönemin başlangıcına yakın ortaya çıktı.Ve sonunda gittiler.Bu, dinozorların 150 milyon yıldan fazla bir süredir dünyayı yönettiği anlamına geliyor.Dinozorlarla karşılaştırıldığında, insanlar Dünya gezegenine yeni gelenlerdir.İlk atalarımız dört milyon yıldan daha kısa bir süre önce ortaya çıktı!
Dinozorları nasıl biliyoruz?
Fosillerden.Fosiller, uzun zaman önce yaşamış hayvanların veya bitkilerin kalıntıları veya izleridir.Dinozor kemikleri, dişleri ve yumurtaları fosillerdir.Dinozorların çamurda bıraktıkları ayak sesleri de öyle.Bazı dinozorlar öldükten sonra suya veya sulak alana düştü.Vücutları kum veya toprakla kaplandı.Bu dinozorların eti ve derisi çürüdü.Milyonlarca yıl boyunca vücutlarının sert kısımları taşa dönüştü.Bu sert kısımlar fosil oldu.
Anne dinozorlar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek anne dinozorlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla