Soğan doğrarken ağlamamızın nedeni nedir?
Kısa Bilgi
Soğan doğrarken ağlamamızın nedeni nedir?
Gerçekten bütün gün ağladığını biliyor muydun? Gözlerini her kırpışında ‘ağlıyorsun’! Her bir gözün dış köşesine yerleştirilmiş bir gözyaşı bezi var. Göz kapağınız her kapandığında, gözyaşı bezinden bir miktar sıvı alan bir emme oluşturur. Bu sıvıya ‘gözyaşı’ diyoruz.Normalde bu sıvının tek bir amacı vardır.Bu, gözün korneasını sulamak ve böylece kurumasını önlemektir. Ama farz edelim ki göze tahriş edici bir madde ulaşır mı? Göz otomatik olarak yanıp söner ve gözyaşları gözü yıkar ve onu tahriş ediciye karşı korur. Hepimiz gözümüze duman kaçması deneyimine aşinayız. Bu bizi ağlatır. Soğan da tahriş edici bir madde yayar. Soğanın yağı vardır. Sadece keskin kokusunu vermekle kalmayan, aynı zamanda gözü tahriş eden kükürt içerir. Göz kırparak ve tahriş edici maddeyi yıkamak için gözyaşı üreterek tepki verir!
Soğan ilginç bir sebzedir. zambak ailesinden olup, Asya’nın yerlisidir. Soğan, insanlığın ilk tarihine kadar binlerce yıldır yiyecek olarak kullanılmaktadır. Soğanlar, Allium cinsine aittir ve bu nedenle, daha hafif pırasa ve çok keskin sarımsak, her ikisi de yetiştirilmektedir. Avrupa’da xtensively. Arpacıkların sarımsaktan daha hafif bir tadı vardır. Frenk soğanı, bu ailenin aynı kolunun daha küçük üyeleridir.
Soğanı kestiğinizde neden ağlıyorsunuz?
Bir soğanın kesilmesi, göz yaşartıcı faktör sentaz adı verilen bir enzimi serbest bırakır.Bu, gözyaşlarına neden olan süreci başlatır.Bu enzim daha sonra soğanın amino asitleri ile reaksiyona girer ve amino asitler sülfenik asitlere dönüştürülür.Sülfenik asitler spontane olarak yeniden düzenlenirler ve sin-propanthial- Havaya salınan S-oksit.Bu kimyasal göze ulaştığında gözyaşı bezlerini harekete geçiren kornea üzerindeki sinir liflerine temas ederek gözyaşlarını tetikler.Şimdi ağlıyorsun.
Ağlatmayan soğan var mıdır?
Bilim adamları “ağlatmayan” bir soğan yapmaya çalıştılar, ancak ağlatan enzimlerin de taze soğan aromasından sorumlu olduğu görülüyor.Ama biraz umut olabilir.Ağlatan enzim olan göz yaşartıcı faktör sentazını yeni keşfeden Japon bitki biyokimyacıları grubu, ‘tiyosülfinat verimini artırırken göz yaşartıcı faktör-sentaz genini baskılayarak aşındırıcı olmayan bir soğan geliştirmenin mümkün olabileceğine’ inanıyor.
Bu arada, soğanın neden olduğu gözyaşı sorunundan kaçınmak için birkaç çözüm var.Doğramadan önce soğanları ısıtın, sabit bir su akışı altında kesin veya gözlük takın.
Soğan kesmek seni neden ağlatır?
Bir dahaki sefere akşam yemeğinizi hazırlarken gözünüzden yaş akmaya başladığında, soğanlar onları yemeğiniz için feda etmek için intikamını alıyor gibi görünebilir, ancak aslında gaz, soğanların topraktan emdiği kükürt tarafından yaratılır.
Soğan keserken ağlamamak için ne yapmalı?
Bir soğanı dilimlemek, hücrelerini açarak, özel enzimler ve sülfenik asit kombinasyonu olan syn-Propanthial-S-oxide adlı bir gazı açığa çıkaran kimyasal bir reaksiyona neden olur.Gözünüzün önündeki duyu sinirleri bu istilacı bileşiği algıladığında, merkezi sinir sisteminize yanma hissi olarak deneyimlediğiniz bir mesaj gönderilir.Daha sonra tahriş edici gazı temizlemek için gözyaşı üreten bezlerinize bir sinyal gönderilir ve ağlamaya başlarsınız. Sinir bozucu soğanları sıcak bir tavaya attığınızda, ısı enzimleri etkisiz hale getirir.Bu göz yaşartıcı gazın bitkinin otobur avcılarını caydırmak için üretildiği düşünülüyor.Soğan gözyaşları, sebzeyi önce buzdolabında soğutarak önlenebilir - soğuk, soğanın gaz oluşturan bazı bileşiklerini etkiler.Yine de gözyaşlarının bir dezavantajı var: Bu kükürt bileşikleri soğanlara eşsiz lezzetlerini veriyor.
Soğan gözyaşları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek soğan gözyaşları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla