Mars'ta su var mı?
Kısa Bilgi
Mars’ta su var mı?
Bilim adamları kaya katmanlarında su izleri buldular.2006’da bilim adamları, Mars’ın yüzeyinde yeni tortu birikintileri gördüler.Bu çökeltiler altı yıl önce orada bulunmamıştı.NASA’daki bilim adamlarına göre bu, Mars’ın yüzeyinde suyun ara sıra hala aktığına dair şimdiye kadarki en güçlü kanıt, ancak diğer bilim adamları, çökeltilerin karbondioksit donuyla veya tozun hareketiyle birikmiş olabileceğini söylüyor.Mars’ta hematit ve götit minerallerinin örnekleri de bulundu.Bu mineraller bazen su varlığında oluşur.
Mars, Güneş’ten gelen dördüncü gezegendir ve adını Yunan savaş tanrısından almıştır.Gökyüzünde kırmızı parladığı için kızıl gezegen olarak da adlandırılır.Yüzeyinde pas (demir oksit) bulunması gezegene rengini verir.
Mars’ın iki uydusu, bizim Ay’ımıza kıyasla oldukça küçüktür.Mars’ın yerçekimi tarafından yakalanan asteroitler olabilirler.
Mars’ın yüzeyi nasıldır?
Mars’ın yüzeyi, lav akışları tarafından düzleştirilmiş kuzeydeki ovalara ve büyük kraterler tarafından işaretlenmiş Güney Yaylaları’na bölünmüştür.Gezegen, güneş sisteminde en büyük volkan olan Olympus Mons’a sahiptir.
Mars’ta mevsimler neden Dünya’dakinden daha uzundur?
Mars ve Dünya aynı şekilde kendi eksenlerinde eğilir.Bu nedenle Mars, Dünya ile neredeyse aynı mevsimlere sahiptir.Bununla birlikte, bir Mars yılı Dünya’da iki yıla eşit olduğundan, her Mars mevsimi Dünya’daki mevsimlerden iki kat daha uzun sürer.
Mars’ta nasıl bir hava bulursunuz?
Sıcaklık -140 ila 20 ° C arasında değişir.Mars’taki kutup buzulları, kış ve yaz aylarında alternatif olarak büyür ve küçülür.Mars’ta ayrıca tüm gezegeni kaplayabilecek toz fırtınaları var.Güneş sistemindeki en yüksek yanardağ olan Olympus Mons, Mars yüzeyinin 27 kilometre yukarısında yükseliyor.
Dünyadan Mars’ı görebiliyor muyuz?
Açık bir gecede, Mars çıplak gözle gözlemlenebilir.Temmuz ve Eylül ayları arasında, Mars’ın yüzeyi bir teleskopla net bir şekilde gözlemlenebilir.
Mars’ın kaç uydusu var?
Mars, yüzeye çok yakın olan Phobos ve Deimos adında iki aya sahiptir.Her iki ayın da, Mars’ın yerçekimi tarafından yakalandıkları için yakalanan asteroit olduğuna inanılmaktadır.
Mars’ta yaşam var mı?
Mars’ın atmosferi yüzde 95 karbondioksit, yüzde 3 azot ve yüzde 1,6 argondur.Oksijen ve su izleri de bulundu.Bazı bilim adamları, metan izleri bulduklarını iddia ettiler.Metan birçok hayvan tarafından üretilen bir gaz olduğu için bu, Mars’ta yaşam olabileceğine dair spekülasyonlara yol açtı.Ancak diğer bilim adamları, metanın da Mars’ta bulunabilen mineral olivin tarafından üretildiğine dikkat çekti.
Mars’ın uyduları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek mars’ın uyduları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla