Turing tesinin kullanılmasının nedeni nedir?
Turing testi kıas bilgi
Kısa Bilgi
Turing testi nedir?
1950 yılında ünlü İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi olan Alan Turing’in ortaya attığı kavrama göre, Turing testinin amacı bir makinenin düşündüğünü söylemenin mantıksal olarak mümkün olup olmadığıdır. Kısacası, bir bilgisayarın, bir insan gibi davranabilmesinin tanımını yapmıştır. Testte makine, bir insanla birlikte, sorgulayıcının görüş alanının dışında bir yere saklanır. Sorgulayıcı soru sorarak karşısındakilerden hangisinin insan hangisinin bilgisayar olduğunu saptamaya çalışır. Sorgulayıcının soruları ve daha da önemlisi aldığı yanıtlar, klavye sisteminde yazılıp ekranda verilir. Testler sonucunda sorgulayıcı, tutarlı bir şekilde insanı saptayamadığı takdirde makine Turing testini geçmiş sayılmaktadır.
Turing testi nasıl yapılır?
Duvarın sol tarafında, testi yapan bir kişi bulunmaktadır. Bu kişi önündeki iki bilgisayardan birincisi, duvarın arkasında bulunmaktadır. Bu gerçek bir insanın cevap yazdığı bir bilgisayardır. Diğeri ise duvarın arkasında bir yazılımın cevap verdiği bir bilgisayar bulunmaktadır. Buna göre test yapan kişi, yazdığı ve aldığı sorulardan, acaba hangi bilgisayarın arkasında gerçek bir insanın, hangisinin arkasında bir yazılımın olduğunu bulmaya çalışacaktır Testi yapan kişinin sorulabileceği sorularda bir sınır bulunmamaktadır. İstediği soruları sorubilmektedir.
Turing testi neden kullanılır?
Örneğin, “4096 sayısının karekökünü” bir bilgisayar insana göre çok daha hızlı cevap verir. Veya “bugün ne var ne yok” gibi bir soruyu bir yazılımın anlaması daha uzun zaman alacaktır veya anlaması hiçbir zaman mümkün olmayacaktır. Bu testin ortaya konmasının ardından, bu testin hiçbir zaman geçilemeyeceğini düşünenler olmuştur. Bununla birlikte bir gün bu testi geçen bir yazılımın olacağını düşünenler de olmuştur. Yapay zeka geliştiği sürece, ikinci önergeye daha da yaklaşılmaktadır. Hatta doğrulanmış bile olabilir.
Turing Testi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Turing Testi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla