Tüm yıldızlar aynı mı?

Tüm yıldızlar aynı mı?

Tüm yıldızlar aynı mı?

Yıldızlar birçok farklı boyut ve renkte olabilir.Bazıları devasa, güneşten kat kat daha büyüktür.Diğer bazı yıldızlar küçüktür ve çok parlak değildir.İşte şimdiye kadar evrende keşfedilen bazı yıldız türleri.

Bu yıldızlar çok büyük! Güneşi kırmızı bir süper devin yanına koyacak olsaydın, onu pek göremezdin. Bu büyük yıldızların yaşam süreleri, küçük yıldızlardan çok daha kısadır. Uzayda en sıcak yıldızlar mavidir. Mavi süper devler son derece sıcak ve parlaktır, ancak boyutları kırmızı süper devlerden daha küçüktür. Büyük ve kompakt, mavi devler yakıtı hızla yakar. Bu, gerçekten yüksek sıcaklıklara ulaştıkları ve çok parlak oldukları anlamına gelir. Kırmızı devler, yaşamlarının sonuna yaklaşan yıldızlardır. Güneşten çok daha soğuk ve daha büyükler. Kırmızı bir dev ile güneş gibi bir yıldız arasında turuncu alt dev var. Güneşimiz, kırmızı bir dev olmadan yaşamının sonuna doğru turuncu bir alt deve dönüşecek. Güneş, ana dizi yıldızı olarak da bilinen ortalama bir yıldızdır. Evrende güneşimize benzeyen birçok yıldız var. Gece gökyüzünde teleskopsuz görebileceğiniz yıldızların çoğu güneşten daha büyüktür.

Güneşten daha küçük yıldızlar var mı?

Küçük yıldızlara cüce yıldızlar denir.Kırmızı cüce, güneşten çok daha küçük ve daha soğuk olan bir yıldızdır.

Beyaz cüce, bizim güneşimiz gibi bir yıldızın ömrünün sonuna geldiğinde arta kalan şeydir.Çok ağır ve küçüktür, yaklaşık olarak Dünya ile aynı büyüklüktedir.

smaller stars

Işıktan hızlı hareket etmek mümkün müdür?

Kara delikler, kütlesel yerçekimleri nedeniyle her şeyi tüketirler, içine çekerler, ancak Discovery Channel’da, bir kara delikten çıkan titreşimli bir ışığın kaydedildiği ‘galaktik’ bir arama ışığı fenomeni hakkında bir bilgi vardı. Eğer öyleyse, bu ‘galaktik’ ışığın normal ışıktan daha hızlı hareket edebileceği anlamına gelmez mi?

Bahsettiğiniz fenomen, bir kara delikten ışığın kaçışı varsayımı olmadan açıklanabilir. Eminim ki bu kara delik (diğerleri gibi), ışık yayan bir nesne devasa bir şeyin etrafında dönüyor gibi göründüğü için tespit edilebilmiştir, ikinci nesne görünmüyordu. İkili yıldız sistemleri oldukça yaygındır. Yıldızlardan biri, daha ağır olanı bir kara deliğe dönüşebilir, diğeri ise onun etrafında dönmeye devam edebilir. İki nesne arasındaki mesafeye bağlı olarak, yıldızdan kara deliğe doğru emilen madde akışı olabilir; Madde, kara deliğe doğru aşağıya doğru dönerken ısınır ve radyasyon yayar - bu radyasyon kaçabilir çünkü kara deliğin hapishanesine hala girmemiştir. Radyasyonun yönlülüğü ve yıldızın yörüngesel hareketinden kaynaklanan geniş bir karakter olabilir. Kara delik haline gelmemiş yıldızın bir nötron yıldızı aşamasına geldiği ve bir pulsar haline geldiği de düşünülebilir. Pulsarın verdiği ışık atımalrı, kara deliğin kendisinden kaçan ışıktan oluşmaz. Pulsarın yörüngesinin analizi, ortada bir kara delik olduğunu iddia etmek için kullanılabilir.

Daha küçük yıldızlar hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek daha küçük yıldızlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.