Tüm depremler faylar boyunca mı meydana geliyor?
Kısa Bilgi
Tüm depremler faylar boyunca mı meydana geliyor?
Hayır. Çoğu plaka içindeki yumuşak veya zayıf kısımlara vurur.Bu depremler genellikle çok az hasara neden olur.Ancak istisnalar var.En kötüsü 1 Kasım 1755’te Portekiz’in Lizbon kentinde meydana gelen depremdi. Her üç binadan ikisini devirecek kadar güçlüydü.Ve şehirdeki neredeyse her üç kişiden birini öldürdü.
Denizin altında deprem oluyor mu?
Evet.Aslında, çoğu deprem okyanus tabanının altında meydana gelir.Deniz depremleri olarak adlandırılır.Diğer deniz depremleri orta okyanus sırtlarında meydana gelir.Sıcak magma plakalar arasında yükselir.Bu plakaları büyütür.Plakalar büyüdükçe ve birbirlerine doğru itildikçe, toprağı sallarlar bu bir deprem oluşturur!
Deniz depremleri tehlikeli midir?
Çoğu çok az zarara neden olur.Deniz depremlerinden en büyük tehlike, tıpkı su altı volkanlarından olduğu gibi tsunamilerin oluşmasıdır.Şili yakınlarındaki 1960 deniz depreminden kaynaklanan bir tsunami, kıyı boyunca tüm şehirleri yok etti ve 5.000 kişinin ölümüne neden oldu.Pasifik Okyanusu’nu 14 saat boyunca geçtikten sonra tsunami Hawaii’ye ulaştı ve burada 61 kişiyi daha öldürdü ve milyonlarca dolarlık hasar verdi.Ardından, Pasifik’in geri kalanını geçerek ve Japonya kıyılarını ulaşması, 150 kişiyi öldürmesi 9 saat daha sürdü.
Deprem en çok nerede hasar verir?
Dünya yüzeyinde merkez üssü adı verilen bir noktada.Burası depremin odak noktasının hemen üzerindeki yerdir.Odak noktası, kayanın ilk kırıldığı veya ayrıldığı yerdir.Genellikle yüzeyin 72 km ile 700 km altındadır.Depremin neredeyse tüm gücü ve enerjisi odak noktasından gelir.
Deprem Nasıl Başlar?
Bir deprem sırasında neler olacağını düşünerek depreme neyin sebep olduğu konusunda oldukça iyi bir fikir edinebilirsiniz. Deprem sırasında yerde titreme olur. Binaların yıkılmasına neden olabilecek yerin bu titremesidir. Yani deprem, dünya yüzeyinin titremesi veya titreşimidir.
Faylar neden hareket eder?
Pekala, yerkabuğunun kayasında bir ‘kusur’ olabilir, kabukta bir tür kırılma olabilir. Toprak blokları değişiyor. Bazen fayın kenarları birbirine karşı yukarı aşağı hareket eder. Diğer zamanlarda fayın kenarları uzunlamasına kayar. Ancak bir kaya kütlesi diğerine büyük bir kuvvet ve sürtünme ile sürtündüğünde, açığa çıkan çok fazla enerji olur. Sürtünmeden gelen bu muazzam enerji kayalarda titreşime dönüşür. Deprem olarak hissettiğimiz şey titreşimdir. Ve bu titreşim binlerce kilometre yol alabilir. Depremlerin belirli bölgelerde sık görülmesinin ve diğer bölgelerde hemen hemen hiç olmamasının nedeni yer kabuğundaki fayların bu bölgelerde yer almasıdır.
Yerkabuğu hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yerkabuğu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla