Hidrojen peroksiti yutarsanız ne olur?

Hidrojen peroksiti yutarsanız ne olur?

Hidrojen peroksiti yutarsanız ne olur?

Bu yapılacak iyi bir şey değildir.Vücut, hücresel metabolizmanın (nefes alma) bir yan ürünü olarak hidrojen peroksit üretmesine ve onu parçalamak için katalaz enzimlerine sahip olmasına rağmen, bir ağız dolusu peroksidi yutmak, katalazın çalışma yeteneğini alt üst edecektir.Bu, kalan peroksidin bakterilere zarar verdiği gibi hücrelere de zarar vermesini sağlayacaktır.Sonuç, boğaz ağrısı ve mide bulantısıdır.Vücut daha fazla katalaz enzimi ürettikçe peroksit de parçalanmaya devam edecek, böylece oksijen gazı kabarcıkları oluşacaktır. Bu midenizde oluşur ve geğirmenize neden olur.

Tükürükteki kimyasallar nelerdir?

Çoğunlukla su.Aslında yaklaşık yüzde 98 su.Tükürük ayrıca nişastayı basit şekerlere ayıran çözünmüş tuzlar, mukus, bazı antibakteriyel moleküller ve amilaz gibi enzimler içerir.Başka bir enzim olan lipaz, yağı parçalar.Bu nedenle tükürük aslında sindirim sürecinin ilk adımıdır.

Tükürükte peroksidaz, immünoglobulinler, lizozim (açık bakteri hücre duvarlarını kıran bir enzim) ve laktoferrin (bakteri ve mantarları öldüren bir protein) gibi antibakteriyel ajanlar üretilir.

Farelerde tükürük, yaralarını yaladıklarında iyileşmeye yardımcı olan sinir büyüme faktörü adı verilen bir hormon içerir.Bununla birlikte, insan tükürüğünün bir bileşeni değildir.

trapping bacteria

Tükürükteki kimyasallar ne işe yarar?

Ağzınızdaki ve burnunuzdaki hücreler, vücudun dışındaki cildin sahip olduğu sert koruyucu bariyere sahip değildir.Bunun yerine mukusla korunurlar.Derimizin olmadığı her yerde, hücreleri bakteri, mantar ve virüslerden koruyan bir mukus tabakası vardır.

Mukus, kendilerine bağlı basit şekerlere sahip proteinlerin eklenmesiyle kalın ve yapışkan hale getirilen sudur.Bunlara glikoproteinler denir.Mukusun ağız ve burun duvarlarına yapışmasına yardımcı olurlar ve ciğerlerinize girmemeleri için bakteri ve parçacıkları yakalarlar.Akciğerlerde ayrıca ağız ve burundan geçen her şeyle başa çıkmak için bir mukus tabakası vardır.

Mukus, yediğimiz yiyecekleri yağlar, böylece çiğnemek ve yutmak daha kolaydır.Yiyecekleri gördüğünüzde, kokladığınızda veya hatta düşündüğünüzde, tükürük bezleriniz, yemek üzere olduğunuz yiyeceği nemlendirme ve yağlama ihtiyacı beklentisiyle sıvı üretmeye başlar.

Burnunuzu ve boğazınızı hizalayan hücreler, mukusu sürekli olarak boğazın arkasına doğru hareket ettiren hücreler içerir, burada yutulabilir ve tuttuğu tüm parçacıklar ve bakteriler.Mukus, bakterileri yakalamanın yanı sıra, bakteri duvarlarını kıran enzimler içerir.Lizozim enzimi ve laktoferrin proteini, doğuştan gelen bağışıklık sistemi adı verilen şeyin bir parçasıdır.Bu, ortaya çıkan herhangi bir bakteriye karşı çalışan sistemdir.Uyarlanabilir bağışıklık sistemi mikropları tanır, böylece aynı hastalığa tekrar yakalanmayız.

Laktoferrin nedir? Ne işe yarar?

Laktoferrin, saflaştırıldığında kırmızı görünmesine neden olan oksitlenmiş demir (pas) içerir (ancak tükürükteki miktar o kadar küçüktür ki rengi yoktur).Laktoferrin, bakteri hücre duvarlarına bağlanır ve oksitlenmiş demir, duvarları parçalayan ve bakterilerin sızmasına neden olan peroksitler üretir.

Laktoferrin, beyaz kan hücrelerini bakterilere çeker, böylece yenirler.Vücudun başka yerlerinde ana işlevi, demiri ihtiyaç duyulan yere taşımaktır.Ancak başka birçok işlevi vardır.Tükürükte, bakterilerin yaşaması için ihtiyaç duydukları demiri bağlayarak onlara ulaşamaz, hücre duvarlarına bağlanır, bakteri içine girer, peroksit salgılar ve bakteri veya mantardaki enzimlere müdahale eder.

Laktoferrin, virüslerin yaptığı hücrelerdeki aynı sitelere bağlanır, böylece virüsleri hücrelerin girmesini engeller.Aynı zamanda doğrudan bazı virüslere bağlanır ve virüslerin, doğal katil hücreleri ve makrofajları ele geçirmek ve virüslü hücreyi öldürmek için hücrelerin içinde büyümesini önleyebilir.

Mukus tabakası hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek mukus tabakası hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.