sıtma nedir? ilacı nedir?
sıtma nedir? ilacı nedir?
Popüler bir hikaye, 1638’de Peru genel valisinin karısı Chinchon Kontesi’nin o zamanlar tertian ateş olarak bilinen bir hastalığı nasıl tedavi ettiğini anlatıyor. Çare, bir ağacın toz haline getirilmiş kabuğuydu. Bugün bu ateşe ne diyoruz ve kabuğundaki iyileştirici madde nedir?
Ateş sıtma ve iyileştirici madde de kinindir.Kininin keşfi ve sıtma tedavisi olarak kullanılmasının hikayesi birçok metinde anlatılır.Ama romantik hikayeler olsa da, bu doğru değildir.
İşte tipik bir versiyon: Peru Valisi ile evli olan Chinchon Kontesi Leydi Ana de Osorio, sıtma hastalığına yakalanmıştı.And Dağları’ndaki bir kasabanın İspanyol valisi, toz haline gelmiş ağaç kabuğu ile başucunda göründüğünde ölüm döşeğindeydi.Yerliler ona kabuğun ateşi iyileştireceğini söylemişlerdi ve öyle de yaptı.Kontes daha sonra ilacı İspanya’ya götürdü ve böylelikle Avrupalılara, kıtada tertian ateşin yaygınlaştığı bir zamanda sıtma için ilk etkili tedaviyi sundu.
Kinin nasıl bulunmuştur?
Bu, İsveçli botanikçi Linnaeus’un 1735’te Linnaeus’a sınıflandırma için bazı kabuk örnekleri gönderen kaşif ve fizikçi Charles Marie de la Condamine’den duyduğu hikayedir.Linnaeus, 1663 gibi erken bir tarihte yazılı olarak ortaya çıkan bu hesaba dayanarak, kontesin halk sağlığına katkısını anmak için kınakına ağacını adlandırdı.1874’te, daha sonra Kraliyet Coğrafya Topluluğu’nun başkanı olan Clements Markham, İspanya ziyaretinin ayrıntılarını araştırdıktan sonra hikayenin kendi versiyonunu yazdı.
Tarihsel kayıtlar, kontesin 1625’te Peru’yu hiç ziyaret etmemişken öldüğünü gösteriyor.Kocası tekrar evlendi ve ikinci karısını Peru’ya götürdü, ancak kadın sıtmaya yakalanmadı.Bunu biliyoruz çünkü genel valinin sekreteri, valinin birkaç sıtma krizine katlandığı gerçeği de dahil olmak üzere evde olan her şeyin ayrıntılı kayıtlarını tuttu.’Toz haline getirilmiş ağaç kabuğu kayıtlarında hiç bahsedilmez.
Tarihçi A. H. Haggis nihayet 1940’larda gerçek hikayeyi yazdı, ancak romantikleştirilmiş versiyon hala popülerdir.Peki, kininini Avrupa’ya kim getirdi?Cizvitler yaptı.Bunu yerlilerden öğrendiler, en azından hikayenin bu kısmı doğru!
Toz kabuğu hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek toz kabuğu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla