Duman dedektörleri nasıl çalışır?
Kısa Bilgi
Duman dedektörleri nasıl çalışır?
Yangınlar Kuzey Amerika’da tüm doğal afetlerin toplamından daha fazla insanı öldürüyor.Birçoğu, uyarı yapılmadan duman boğulmasından ölür.Duman dedektörleri bize bu uyarıyı ve kaçmamız gereken zamanı sağlayabilir.
Kaç çeşit duman dedektörü bulunur?
İki tür detektör vardır: fotoelektrik detektör ve iyon odası detektörü. İlki, duman partiküllerinin ışığı saçması prensibine göre çalışır. Karanlık bir odada parlayan bir güneş ışını hayal edin. Yolu, toz parçacıklarından yansıyan ışıkla görünür hale getirilir. Fotoelektrik detektörün içinde, küçük bir odacık boyunca ışık yayan bir diyottan küçük bir ışın parlar. Işının yolunun dışında, odanın başka bir kısmında bir ışık detektörü bulunur. Ancak duman parçacıkları mevcut olduğunda ışığı detektöre doğru saçarlar. Dedektöre çarpan ışık, alarmı etkinleştiren bir elektronik devreyi tetikler.
İyon odası çeşidi, daha popüler dedektör türüdür.Elektrik akımı oluşturmak için az miktarda bir radyoaktif malzeme olan americium-241 (yarı ömür 458 yıl) kullanır.Am-241, Pu-239’un nötron bombardımanı ile yapılır.Detektörün içindeki hava moleküllerini bombardıman eden, iyonları oluşturmak için elektronları deviren alfa parçacıkları adı verilen yüklü parçacıkları yayar.Bu iyonlar bir elektrik devresini tamamlar.Duman partiküllerinin veya gazlarının varlığı, bu iyonların hareketliliğini azaltır, dolayısıyla elektrik akımını azaltır.Akımdaki azalma alarmı başlatır.
İyon odası dedektörü nedir?
İyon odası dedektörleri çok kullanışlıdır, çünkü herhangi bir duman olmadan önce oluşan gazlı yanma ürünleri onları ateşleyebilir.Ancak bu aynı zamanda duş buharının onları tetikleyebileceği anlamına gelir ve bu bir sıkıntı olabilir.Dedektörünüzü birkaç haftada bir, hemen altındaki bir mum alevi üfleyerek test etmelisiniz.Ve iyon odası detektörünün amerisyum aktivitesini kaybettiği için yaklaşık on yıl gibi sınırlı bir ömre sahip olduğunu unutmayın.
İyo dedektörü radyoaktif midir?
Bazı insanlar, bu dedektörlerdeki radyoaktif maddenin bir risk oluşturduğundan endişelenir, ancak içerdikleri amerikum miktarı çok azdır ve iyi korunmuştur.Dahası, alfa parçacıkları kaynaklarından sadece beş santimetre uzakta olduğundan, amerikum yalnızca kaynak yenildiğinde tehlikeli olur.Bu yüzden duman dedektörlerini yemeyin.Ve her şeyden önce, en iyi duman dedektörünün bile pili çalışmadığında işe yaramayacağını unutmayın.Araştırmacılar, evlere yerleştirilen dedektörlerin yaklaşık yüzde 25’inin işlevsiz olduğunu ve bunun temel olarak pilin bitmiş olması veya birisinin bir oyuncağa güç sağlamak için onu çıkarmış olması olduğunu bildiriyor.
Işık dedektörü hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ışık dedektörü hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla