Ses beyne nasıl taşınır?
Kısa Bilgi
Ses beyne nasıl taşınır?
Kokleatumdaki reseptör hücreleri titreşimleri sinir uyarılarına seslendirir ve beyne iletir. Sıvı dolu koklea, spiralden geçerken sesleri yükseltir, kokleayı çevreleyen duyusal hücreler küçük tüylere sahiptir. Bunlar, ses dalgası sıvıyı titreştirdikçe bükülerek sinir uyarıları üretmelerine neden olur. Uyarılar, işitme siniri boyunca beyne iletilir.
kulağın hangi kısmı kafatasının içindedir?
Hassas kulak mekanizması kafatasının içinde, beyne yakındır.Sert kafatası onu hasardan korur.Ses kulağa girdiğinde önce dış kulağa bağlanan kısa tüpün ucundaki kulak zarıyla karşılaşır.Ses dalgaları kulak zarını titreştirir.Bu titreşim, hareketi artıran çekiç, örs ve üzengi adı verilen (şekillerinden dolayı) üç küçük kemiği hareket ettirir.Bu kemikler orta kulak adı verilen bir bölme içine alınır.Hareketlerini başka bir kısma, iç kulağa geçirirler.Bu, sesin algılandığı, salyangoz kabuğu şeklinde, koklea adı verilen sarmal bir yapı içerir.
Kulak kepçesi ne işe yarar?
Kulağın başınızın yan tarafındaki kısmına kulak kepçesi denir.Sesleri toplar ve kulağın iç kısmına yönlendirir.Kulak kepçesi, onu güçlendirmek için lastiksi kıkırdak içerir.Pek çok hayvan, dikkatlerini belirli bir sese odaklamak ve nereden geldiğine karar vermek için kulaklarını hareket ettirebilir, İnsan artık bu yeteneğe sahip değildir.Kulaklarımızı hareket ettirmek yerine, başımızı bizi ilgilendiren bir sese çeviririz.
hangi sesleri duyabiliriz?
Ses desibel (dB) cinsinden ölçülür. Düşük bir gürültüden tiz bir ıslığa kadar değişen sesler duyabilirsiniz. Bir yarasanın gıcırtısı, insanların duyabileceklerinin sınırındadır ve birçok insan bu sesi hiç duyamaz. İnsanın işitme duyusu, çok tiz sesleri duyabilen köpekler gibi hayvanlara kıyasla çok hassas değildir. Köpekler, insanlar tarafından hiç duyulamayan süpersonik bir ıslığa tepki verebilir.
kulaklar neden patlıyor?
Bir asansörde yukarı çıktığınızda veya bir uçakta uçtuğunuzda, kulaklarınız içlerindeki hava genişledikçe patlayabilir. Bu olmazsa, kulağınızın içinde sıkışan hava düşük basınçla genişledikçe kulak zarınız patlar, Hava genişledikçe östaki borusundan dışarı sızar ve bu da boğazınıza ulaşır. Patlama sesine neden olan basınçlardaki bu değişikliktir.
kulaklarda neden kulak kiri vardır?
Kulak kanalı, hassas kulak mekanizmasını korumak için kulak kiri üreten hücrelerle kaplıdır.Mukoza, kiri ve bakterileri hapseder, ancak bazen birikip kulağı tıkayarak geçici sağırlığa neden olabilir.Bu olduğunda, mukozanın ılık suyla şırıngayla atılması gerekebilir.
yüksek sesli müzik neden kötüdür?
Yüksek sesli müzik, özellikle kişisel bir stereo aracılığıyla doğrudan kulaklara beslendiğinde, kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Yüksek ses, daha sonraki yaşamda sağırlığın bir nedenidir.İşitme, genellikle sağır kişilerde kulağın içine veya arkasına takılan küçük bir amplifikatör kullanılarak eski haline getirilebilir.Sağırlığa sinirlerin zarar görmesi neden oluyorsa, işitme cihazları çalışmaz ve işitme kaybı genellikle kalıcıdır.
Iç kulak hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek iç kulak hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla