Sirius yıldızı nedir?
Kısa Bilgi
Sirius yıldızı nedir?
Orion’un Kemerinin diğer yöndeki, güneydoğudaki çizgisini takip ederek, sizi genellikle Köpek Yıldızı adı verilen parlak beyaz yıldız Sirius’a götürür.Bu, Büyük Köpek olan Canis Major takımyıldızındaki en parlak yıldızdır.Gökbilimciler için, Köpek Yıldızı daha zarif bir şekilde α Canis Major olarak bilinir ve tüm gökyüzündeki en parlak yıldızdır.
Yıldızların parlaklığı neye göre değişir?
Yeryüzünden görüldüğü şekliyle bir yıldızın parlaklığını belirleyen şey, temelde iki şeyin birleşimidir.Biri yıldızın çapı ve diğer fiziksel özellikleriyle ilgili olan içsel parlaklığı, diğeri ise mesafesidir.Uzaktaki yıldızların yakınlarından daha sönük görünmesi şaşırtıcı değildir ve bu ilişki fizik yasalarıyla iyi tanımlanmıştır.Bir yıldızın görünen parlaklığını etkileyen üçüncü bir faktör, görüş hattındaki tozun varlığıdır, bu da yıldızın gerçekte olduğundan daha uzak görünmesini sağlayabilir.
Gökbilimciler farklı parlaklıktaki yıldızları nasıl karşılaştırır?
Gökbilimciler farklı parlaklığa sahip yıldızları nasıl karşılaştırır? Hipparchus zamanından beri, MÖ 2. yüzyılda, büyüklük ölçeği adı verilen ilginç, düzensiz bir ölçü kullandılar; burada en parlak yıldızların ilk büyüklükte, ikinci büyüklükte daha sönük yıldızlar vb. Olduğu söyleniyor. çıplak gözle görülebilen en sönük yıldızları ifade eden altıncı büyüklüğe atıfta bulunulur. Teleskobun icadıyla, ölçek altıncı büyüklüğün ötesine genişletildi.
Yıldızların parlaklığı nasıl ölçülür?
Gelişen fotometri bilimi, bu ölçeğin on dokuzuncu yüzyılda düzgün bir şekilde kalibre edilmesine izin verdi ve şimdi bir yıldız ile diğeri arasındaki bir büyüklük farkını, parlaklıkta 2.512 kat bir değişikliği temsil edecek şekilde tanımlıyoruz. Göründüğü kadar keyfi değildir, çünkü ilk büyüklükteki bir yıldız altıncı büyüklükten birinden tam olarak 100 kat daha parlaktır ve 2.512, 100’ün beşinci köküdür.
Bu kalibrasyon bir kez kurulduktan sonra, bazı parlak nesnelerin (daha parlak gezegenler dahil) negatif büyüklüklere sahip olduğu ve –1.44 büyüklüğünde Sirius’un bunlardan biri olduğu fark edildi.Bir sonraki en parlak yıldız, yine güney gökyüzünde, -0,62 büyüklüğüyle Canopus’tur (α Karina).Yukarıda adı geçen Aldebaran, gökyüzündeki en parlak on dördüncü sırada sallanıyor.Büyüklüğü 0.87’dir.
Sirius neden bu kadar parlak?
Görece yüksek bir içsel parlaklığın (Güneş’in 22 katı) ve 8.6 ışıkyılı gibi oldukça mütevazı bir mesafenin bir kombinasyonundan kaynaklanır, aslında Güneş’e en yakın bilinen yedinci yıldızdır.
Parlak yıldız hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek parlak yıldız hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla