Rüzgar nasıl oluşur ?
Rüzgar nasıl oluşur ?
Rüzgar, Dünya yüzeyindeki bir alandan başka bir alana basınç farkından kaynaklanır. Hava doğal olarak yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket eder ve bunu yaptığında buna rüzgar denir.
Genel olarak, rüzgarın nedeninin Dünya yüzeyinin Güneş tarafından dengesiz ısınması olduğunu söyleyebiliriz. Dünya’nın yüzeyi farklı kara ve su alanlarından yapılmıştır ve bu değişken yüzeyler Güneş ışınlarını eşit olmayan bir şekilde emer ve yansıtır. Yükselen sıcak hava Dünya üzerinde daha düşük bir basınç oluşturur, çünkü hava Dünya yüzeyine baskı yapmazken alçalan daha soğuk hava daha yüksek bir basınç üretir.
Rüzgar yönü neden değişir?
Ancak rüzgar yönünü etkileyen birçok başka faktör var. Örneğin, Dünya dönüyor, bu nedenle Kuzey Yarımküre’deki hava, Coriolis kuvveti olarak bilinen şey tarafından sağa doğru yönlendiriliyor. Bu, havanın veya rüzgarın yüksek basınçlı bir sistem etrafında saat yönünde ve düşük basınçlı bir sistem etrafında saat yönünün tersine akmasına neden olur. Bu düşük ve yüksek basınçlı sistemler birbirine ne kadar yakınsa, ‘basınç gradyanı’ o kadar güçlü ve rüzgarlar o kadar güçlüdür. Bitki örtüsü, Dünya yüzeyinde ne kadar güneş ışığının yansıtıldığı veya emildiği konusunda da rol oynar. Dahası, kar örtüsü büyük miktarda radyasyonu uzaya geri yansıtır. Hava soğudukça batar ve basınç artışına neden olur.
Ve rüzgar daha da karmaşık hale gelebilir. Dünyanın bazı bölgeleri, ekvatora yakın, tüm yıl boyunca doğrudan güneş ışığı alır ve sürekli olarak daha sıcak bir iklime sahiptir. Dünyanın kutup bölgelerine yakın diğer kısımları dolaylı ışınlar alır, bu nedenle iklim daha soğuktur. Tropiklerden gelen ılık hava yükseldikçe, yükselen ılık havanın yerini daha soğuk hava alır. Havanın bu hareketi aynı zamanda rüzgarın esmesine de neden olur. Dinamik, karmaşık bir mekanizmadır, bu nedenle hava durumu tahmini tam olarak kesin bir bilim değildir.
Hava soğutur hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek hava soğutur hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla