Arktik Okyanusu nasıl donar?

Bu kadar büyük bir sudan donma katının olduğunu hayal etmek zor olabilir, peki nasıl olabilir?

Arktik Okyanusu nasıl donar?

Arktik okyanusu nedir?

Kuzey Kutup Denizi buzu, Kuzey Kutup Denizi’nde kış aylarında meydana gelen buzlardır. Başka moleküller, maddeler içermeyen saf su, 0 santigrat derece sıcaklıkta donar (32 derece Fahrenheit). Öte yandan, dünya deniz suyu yaklaşık yüzde 3,5 oranında çözünmüş mineral ve tuz içermektedir. Bu ilave malzeme, deniz suyunun donma noktasını yaklaşık -2 derece Santigrat’a (28.4 derece Fahrenhayt) düşürür çünkü donma noktası, çözelti içinde mevcut olan molekül sayısına ve molekül tipine bağlıdır.

Deniz suyu donar mı?

Kış aylarında, Kuzey Kutbu’ndaki hava sıcaklığı çarpıcı bir şekilde düşmeye başlar, derin deniz suyu tabakası minik buz kristalleri geliştirmeye başlar; bu sulu suya frazil buz denir. Sıcaklıktaki bir başka düşüş, frazil buzun kalınlaşmasına neden olur.

Deniz suyu kaç derecede donar?

Bu nedenle bu yüzey suyunun donma noktası yükselir ve düşen sıcaklıklar kristallerin paket buz içinde katılaşmasını sağlar. Bu buz paketi, kalınlığı ve kapsamı yıl içinde değişen, ancak Mart ayında doruğuna ulaşan devasa bir yüzer tabaka (birçok küçük kütleden oluşur) olacak şekilde büyür. Bu arada, daha sıcak olan yaz aylarında buz, geri çekilmeye ve ayrılmaya başlar ve Eylül ayının en düşük seviyesine ulaşır.

arktik okyanusu

Arktik Nedir?

Arktik Okyanusu, dünyanın beş büyük okyanusunun en küçük ve en sığ olanıdır. Uluslararası Hidrografik Örgütü (IHO) bazı okyanus yazarlarının Kuzey Kutup Denizi olduğunu söylese de onu bir okyanus olarak tanıyor. Atlantik Okyanusu’nun bir hali olarak sınıflandırılmış ve ayrıca her şeyi kapsayan Dünya Okyanusu’nun en kuzey kısmı olarak görülüyor.

Arktik Okyanusu hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Arktik Okyanusu ile detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.