Saçlar nasıl büyür?

Saçlar nasıl büyür?

Saçlar nasıl büyür?

Hem saçın hem de tırnakların aynı kökene sahip olduğunu biliyor muydunuz? İkisi de cildimizin dış tabakasından gelişir. Bu derinin bir kısmı alt tabakaya indiğinde ve orada köklere çarptığında bir kıl oluşur. Daha sonra deri katmanları arasından yukarı doğru fırlar ve saç olarak çıkar.

Saçın köklerinde dört farklı hücre tabakası vardır. Bölünerek çoğalırlar ve saç şaftını deriden yukarı iterler. Saç hücreleri uzaklaştıkça dış deri tabakamızdaki gibi azgın bir maddeye dönüşür. Saçın dış yüzeyinde hücreler düzleşir ve zona gibi üst üste gelir. Kök hücrelerinin yakınında, saçı oluşturmak için materyallerin geldiği büyük, yuvarlak yağ hücreleri vardır.

Saçlar ne kadar hızda büyür?

Bu arada, kıl kökü dokuya bir şekilde ‘vidalanmış’tır. Yani bir saçı çektiğinizde, kökü çekmezsiniz. Saçınız ayda yaklaşık 12 milimetre uzar. Ve şaşırtıcı olan şey, her zaman aynı hızda büyümemesidir. Saç geceleri çok yavaş uzar, sonra sabah hızlanır, sonra öğleden sonraya kadar yavaşlar ve sonra tekrar daha hızlı uzar! Bir erkeğin kafasındaki saç yaklaşık üç ila beş yıl yaşar ve bir kadının saçının yaklaşık yedi yıllık bir ömrü vardır. Kirpikleriniz sadece altı ay yaşıyor! Toplamda, yetişkin bir erkeğin cildinde 300.000 ile 500.000 arasında tüy vardır.

hair cells

İnsanlar Neden Saça Sahiptir?

İnsan bir memelidir ve tüm memelilerin biraz saçı vardır. Diğer canlılar söz konusu olduğunda, saça sahip olmanın ne kadar yararlı olduğunu görebiliriz. Başlıca değeri vücudun ısısını tutmasıdır. Saç, tropikal hayvanları doğrudan güneş ışığından korur. Uzun bir yele, bir hayvanın boynunu koruyabilir. Bir kirpinin kılı, düşmanlarıyla savaşmasına yardımcı olur.

İnsanların neden saçı var?

Başlangıç olarak, doğumda bir bebeğe para cezası verilir. Bir çocuk yetişkin olma sürecindeyken, bu saç teli yetişkin bir saç örtüsüne dönüşür. Ve bu yetişkin saç tüyünün gelişimi, özel hormonlar içeren bazı bezler tarafından düzenlenir. Erkeklerde bu hormonlar saçların vücutta ve yüzde uzamasına neden olur ve kafadaki saçların uzamasını engeller. Kadında hormonlar tam tersi şekilde hareket eder. Vücutta ve yüzde daha az saç, kafada daha fazla saç uzar. Erkek ve kadın saç büyümesindeki bu farklılıklara ‘ikincil cinsiyet özellikleri’ denir. Yani, iki cinsiyeti birbirinden ayırmanın başka bir yoludur. Adamın sakalı sadece bir erkek olduğunu göstermekle kalmaz, aynı zamanda erkeğe güç ve haysiyet görünümü vermesi beklenir.

On dokuzuncu yüzyılın ünlü doğa bilimcisi Charles Darwin, insan geliştikçe, teri ve yağmur suyunu boşaltmak için vücudun ince tüylerine ihtiyaç duyduğuna inanıyordu. Kaşlar, kirpikler, kulaklar ve burundaki kıllar gibi vücudun belirli bölgelerinde görülen tüyler, bu vücut boşluklarının toza ve böceklere karşı korunmasına yardımcı olur.

Saç hücreleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek saç hücreleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.