Uzay mekiği uzaya nasıl uçar?

Uzay mekiği uzaya nasıl uçar?

Uzay mekiği uzaya nasıl uçar?

Bir uzay mekiği iki roket iticisi, üç motor, bir harici yakıt tankı ve iki küçük yakıt deposundan oluşur.Ayrıca, mekiği yörüngeye yerleştiren bir rokete sahiptir.Roketler, mekiği uzaya doğru itmek için kullanılır.Mekik yaklaşık 45 kilometre yüksekliğe ulaştığında, roketler okyanusa düşer ve mekiğin üç ana motoru devralır.Mekik yörüngeye girmeden hemen önce, motorları kapatılır ve harici yakıt deposu atılır.

Antik çağlardan beri, insanlar üzerlerindeki gökyüzü hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorlardı.Yıldızların, Ay’ın ve Güneş’in varlığını açıklamak için hikayeler icat ettiler.Günümüzde ileri teknoloji, uzaya seyahat etmemize ve gezegenimizin ötesindeki dünya hakkındaki bilgimizi genişletmemize yardımcı oluyor.

Uzayda yerçekimi yok mu?

Uzaydaki tüm nesneler birbirlerine bir miktar çekim kuvveti uygular.Bununla birlikte, Ay gibi bazı nesnelerin uyguladığı çekim kuvveti, Dünya’nınkinden çok daha azdır.İnsanlar uzaydayken havada yüzerler, çünkü ayaklarını yerde tutmaya yetecek kadar yerçekimi yoktur.

study space

Dünya’nın yörüngesinde dönen ilk canlı hangisiydi?

Dünya yörüngesinde dönen ilk hayvan, 3 Kasım 1957’de Rus uzay aracı Sputnik 2’de bulunan Laika adlı bir köpekti.

Uzaya çıkan ilk kişi kimdi?

12 Nisan 1961’de Rus kozmonot Yuri Gagarin, uzay aracı Vostok 1 Gagarin ile uzayda seyahat eden ilk kişiydi. 1 saat 48 dakika süren bu tarihi uçuşta bir insan kez Dünya’nın yörüngesinde dolaştı.

study space

Şimdiye kadarki ilk uzay istasyonu hangisiydi?

Salyut 1 ilk uzay istasyonuydu.19 Nisan 1971’de başlatıldı.

Neden bir uçakta uzaya uçamıyorum?

tüm nesneler, hatta uçaklar, yerçekimi ile Dünya yüzeyine yapıştırılmıştır.Bu görünmeyen güçten kaçmak istiyorsanız, saatte en az 40.000 kilometre hızla gitmeniz gerekir. Sadece uzay mekiği bu hıza ulaşmak için tasarlanmıştır.Mekiğin roketlerinin bu hıza ulaşmasına ve onu Dünya Atmosferinin dışına yörüngeye itmesine yardımcı olmak için yüksek basınç altında sıvı hidrojen yakıt ve sıvı oksijen karışımı yakılır.

study space

Güneş’in uzaydan doğup batışını görebilir miyim?

Dünya’nın çevresinde dönen bir uzay mekiğindeki astronotlar aslında her gün 16 gün doğumu ve gün batımı görüyorlar!Bunun nedeni, bir uzay mekiğinin yörüngede bir kez Dünya’nın etrafında saatte 28.000 kilometreden daha hızlı bir hızla dolaşması ve bir yörüngeyi tamamlamasının yalnızca 90 dakika sürmesidir.

study space

Uzayda yaşamak mümkün mü?

Bugün astronotlar uzay istasyonlarında çok zaman geçiriyorlar.Bir uzay istasyonu, yüzen bir uzay üssüdür.Astronotların uzayda haftalarca, aylarca hatta yıllarca yaşayabileceği şekilde tasarlanmış bir uzay gemisi gibidir.Bir uzay aracının aksine, bir uzay istasyonu gezegenlere inemez veya kalkamaz.Diğer Araçlar, insanları ve malzemeleri istasyona ve istasyondan taşımak için kullanılır.Uzay İstasyonları, uzun süreli uzay uçuşlarının insan vücudu üzerindeki etkisini incelemek ve uzay araştırmaları için kullanılıyor.

study space

Uzay hakkında daha fazla bilgi edinmenin tek yolu insanları uzaya göndermek mi?

Astronotları uzaya göndermenin yanı sıra, uzayı incelemek için uydular, sondalar ve teleskoplar da kullanıyoruz. Aylar gibi, insan yapımı uydular da gezegenlerin etrafında döner ve onlar hakkında daha fazla şey öğrenmemize yardımcı olur. Sonda, Dünya dışındaki nesneleri incelemek için uzaya gönderilen insansız bir uzay aracıdır. Hatta yörüngeye devasa teleskoplar yerleştirdik.

study space

uzay’a gönderilen teleskoplar ne işe yarar?

1990 yılında yörüngeye gönderilen Hubble Uzay Teleskobu, bunlar arasında en bilineni. Uzayda bir teleskopa sahip olmak Dünya’dakinden daha iyidir, çünkü o zaman teleskop tarafından alınan görüntüyü bozacak bir atmosfer yoktur. Ancak en büyük teleskoplar uzaya gönderilemeyecek kadar büyüktür. Hubble Uzay Teleskobu, geçmişe yolculuk yapabilen bir zaman makinesi gibi çalışır. Henüz bir milyar yaşındayken evrenin fotoğraflarını çekti - evren şu anda en az beş milyar yaşında, ancak bazı bilim adamları yaşını 14 milyar yıl olarak belirledi. Hubble Uzay Teleskobu, evrenin uzak uçlarından gelen ışığın teleskopa ulaşması milyarlarca yıl aldığından geçmişe bakabilir. Işık ona ulaştığında bir görüntü yakalanır ve uzun zaman önce evrenin o belirli bölümünde ne olduğunu görebiliriz.

Uzay mekikleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek uzay mekikleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.