Güneşteki ısının kaynağı nedir?
Kısa Bilgi
Güneşteki ısının kaynağı nedir?
Güneş enerjisinin, hidrojen atomlarının çok yüksek sıcaklıklar gerektiren helyum oluşturmak üzere füzyonundan kaynaklandığını biliyoruz.Güneşte füzyon ilk başladığında, ısının kaynağı neydi?
Güneş enerjisinin füzyon yoluyla üretildiğini düşünmekte haklısınız.Füzyon ancak çarpışan çekirdekler benzer yükler arasındaki elektriksel itmenin üstesinden gelmek için yeterli enerjiye sahipse gerçekleşebilir.Bu enerji, çekirdeklerin yüksek sıcaklıktaki termal enerjisi ile sağlanabilir.Merakınız, ilk etapta bu yüksek sıcaklığın elde edildiği mekanizma ile ilgilidir.Argüman aşağıdaki gibidir.
Güneş gibi yıldızlar ilk başta nasıl oluşur?
Yıldızlar, büyük gaz ve toz bulutlarının yoğunlaşmasıyla oluşur. Bu yoğunlaşma karşılıklı yerçekiminden kaynaklanmaktadır. İhtiyacınız olan şey, ortalama yoğunluğun üzerinde olan, homojen olmayan küçük bir bölgedir. Bu, o bölgeye daha büyük bir çekme kuvveti sağlar; biraz daha büyük olan şey daha da büyüyor. Bu fenomenin derin bir sonucu var. Maddenin birbirine düşmesi sırasında, yerçekimi enerjisi parçacıkların kinetik enerjisine dönüştürülür. Bu parçacıklar, birbirlerine doğru düşen diğer parçacıklarla çarpışır. Hareketler kaotik hale gelir ve parçacıkların çalkalanması ısı oluşumuna neden olur ve bu nedenle sıcaklık yükselir.
Güneşimizin veya diğer yıldızlarınki gibi, biriken kütle yeterince büyükse, enerji salınımı iç sıcaklığı milyonlarca dereceye yükseltebilir. Toplanan kütle ne kadar yüksekse, yerçekimi enerjisi salınımı o kadar fazla ve iç sıcaklık o kadar yüksek olur; ve iç sıcaklık ne kadar yüksek olursa, hidrojenin füzyonunun gerçekleştiği hız o kadar büyüktür ve bu nedenle yıldız daha sıcaktır. Bu fenomenin paradoksal bir sonucu var; daha büyük yıldızlar yakıtlarını sadece birkaç milyon yıl yaşayabilecekleri kadar çok tüketirler. Orta büyüklükte bir yıldız olan Güneşimiz ise en az beş milyar yıl daha yaşayacaktır. Büyük olanlar uzun sürmez. Küçük olanlardan daha erken ölürler.
Yerçekimi enerjisinin serbest bırakılması hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yerçekimi enerjisinin serbest bırakılması hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla