Tüyler neden diken diken olur?

Tüyler neden diken diken olur?

Tüyler neden diken diken olur?

Neredeyse herkes zaman zaman tüyleri diken diken olur, genellikle soğuk, endişeli veya korkarken. Tüyleri diken diken olur, normalde kontrol edemediğimiz otomatik bir duygusal veya fiziksel tepkidir.

Piloerection adı verilen bir refleksten kaynaklanırlar ve adlarını koparılmış bir kazın derisinden alırlar.Piloereksiyon, her bir saçın tabanındaki kaslar kasıldığında ve saçı dik olarak çektiğinde oluşur.Piloereksiyon refleksi, savaş ya da kaç reaksiyonundan sorumlu olan sempatik sinir sistemi tarafından yönetilir.Belirli bir uyaran meydana geldiğinde, sinirler boşalır, kasların kasılmasına ve kılların dik durmasına neden olur.

Diğer hayvanlarda da tüyler diken diken olur ve soğuk hayvanları ısıtmaktan veya korkmuş hayvanların daha etkileyici görünmesini sağlamaktan sorumludur.Tüyler dik durduğunda vücut soğuğa karşı daha fazla yalıtılmıştır çünkü tüylerin altında bir hava tabakası hapsolur.Bir hayvan, tüyleri dik durduğunda, düşmanlara daha büyük ve daha korkutucu görünecektir.Bir örnek, tehdit edildiğinde tüyleri diken diken olan kirpidir.Bazı uzmanlar tüylerim diken dikenlerinin, savaş ya da kaç reaksiyonuna yardımcı olmak için kaslara ek kan sağladığına inanıyor.

Osuruğu tutmak insanı öldürür mü?

Halk arasında osuruk olarak bilinen şişkinlik, çoğu sosyal ortamda, özellikle de hoş olmayan bir koku veya gürültü eşliğinde tabu olarak kabul edilir.Bu kabul edilemezlik, birçok kişinin herhangi bir gazı tutmaya mecbur hissetmesine neden olur.Bu, bazılarının bu gaz tutmanın zararlı olup olmadığını sormasına neden oldu.

Yüzyıllar boyunca, şişkinliği korumanın tehlikeli olabileceğine inanılıyordu.Roma imparatoru Claudius, sağlık kaygıları nedeniyle ziyafetlerde şişkinliği yasallaştıran bir yasa bile çıkardı.O zamanlar yaygın görüş, bir kişinin gazın hemen salınmaması halinde zehirlenebileceği yönündeydi.

goose bumps

Şişkinliğin nedeni nedir?

Şişkinlik, bağırsak yolunda bakteriler ve mayalar tarafından üretilen ve anüsten salınan bir gaz karışımıdır.Çoğu hayvan ve tüm memeliler, ortalama bir insan günde 4 litre gazın üçte birine kadar gaz salar.Gaz temelde oksijen, nitrojen, karbondioksit, hidrojen ve metandan oluşur.Sülfürik bileşenlerin varlığı, genel kokudan sorumludur.

Gaz oluşturan bu gazlar insan sağlığına zarar vermez ve bağırsak içeriğinin doğal bir parçasıdır.Hiçbir şekilde zehirli değildirler ve şişkinlik içinde tutmanın özel bir zararı olamaz.Bu tutma uygulamasının ana yan etkisi, bağırsaklarda gaz basıncının birikmesinden kaynaklanan mide ağrısının rahatsızlığıdır.Bazı tıp uzmanları, aşırı durumlarda, uygulamanın bağırsakta şişmeye neden olabileceğini ve potansiyel olarak kabızlığa yol açabileceğini iddia ediyor.

Tüylerim diken diken hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek tüylerim diken diken hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.