Pisa Kulesi neden eğiktir?
Kulenin nasıl yapıldığını, nelerin yanlış gittiğini ve nasıl ayakta durmaya devam ettiğini öğrenin
Kısa Bilgi
Pisa kulesi neden eğri durmaktadır?
Yerel mimarlar ve şehir yetkilileri, kompleksi Piazza dei Miracoli’deki (Mucizeler Meydanı) sanata ithaf olarak tasarladılar. Kule, yaklaşık iki yüzyıl süren bir dönem boyunca üç aşamada inşa edilmiştir. Kulenin ilk kısmı, refah dönemi sırasında inşa edilmiş ve bu nedenle kaide ve kule için iç ve dış tasarım özellikleri için kullanılan kireç taşı ile birlikte ağır beyaz mermer kullanılmıştır. İşçiler üçüncü katın içini sonlandırırken, felaket iş başladıktan sadece beş yıl sonra meydana gelmiştir. Kule batıyordu, çünkü mermer binanın ağırlığı, dövülebilir bir kil, kum ve moloz karışımını içeren zayıf ve dengesiz topraklara yerleştirilmiş oldukça yetersiz üç metrelik temeller için çok fazlaydı.
Pisa Kulesi ne zaman tamamlandı?
Toprağın yerleşmesine izin vermek için inşaat neredeyse bir yüzyıl boyunca durduruldu. 1272 yılında, mühendisler kulenin orta bölümünü oluşturmaya başladıkça, çalışma yeniden başlatıldı. Yalın devam eden sorununu telafi etmek için işçiler duvarın bir tarafını diğerinden daha uzun yaptılar. Daha sonra kule ters yönde eğilmeye başladı ve eğrilmesine neden oldu. Savaş inşaatta bozulmaya neden oldu ve yedinci kat 1319’a kadar tamamlanamadı ve çan kulesine sahip olan sekizinci seviye 1372’de eklendi.
Pisa kulesi ne zaman düşecek?
Çünkü mühendisler demirledi. Bir ton çelik yığın toprağa sürdüler ve kuleye çelik kablolarla bağladılar. Eğilmeye başladıktan sonra, inşaat 100 yıl boyunca gerçekten durduruldu. Bunun toprağın yerleşmesi ve stabilize olması için zaman sağlayacağına inanılıyordu. ama ne yazık ki toprak umduğu kadar güçlü değildi ve asimetrik ekleme daha da eğilmeye neden oldu. Daha sonra, kulenin yakınındaki kazı çalışmaları onu daha da kötüleştirdi.
Pisa Kulesi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Pisa Kulesi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla