Okyanuslar ne kadar derin?
Kısa Bilgi
Okyanuslar ne kadar derin?
Okyanusların derinliği büyük ölçüde değişir, ancak şu ana kadar bulunan en derin kısım Marianas Açması olarak adlandırılır.Bu hendek, Pasifik Okyanusu yatağında derin bir kesiktir ve derinliği 11 km kadardır.Bu muazzam derinlikte bile, deniz yaşamı belirtileri görüldü.1960 yılında Dr, Jacques Piccard ve Teğmen Donald Walsh, Trieste adındaki bir ABD Donanması gemisinde 10 km derinliğe ulaştı.Pasifik Okyanusu, en derin on deniz çukurundan dokuzuna ev sahipliği yapmaktadır. Bunun istisnası, batı Atlantik Okyanusu’ndaki maksimum 9.1 km derinliğe sahip Porto Riko çukurudur.
dünyanın en uzun nehri hangisidir?
Afrika’daki Nil ve Güney Amerika’daki Amazon, dünyanın en uzun nehirleridir. Nil 7000 km uzunluğunda ve Amazon 6.000 kilometre uzunluğundadır. Kesin bir uzunluk vermek zordur çünkü bu devasa nehirler kaynaklarının yakınında küçük kollara ayrılır ve bunlardan bazıları kurur veya yön değiştirir.Amazon, Nil, Mississippi’den daha fazla su taşıdığı için açık ara en büyük nehirdir ve Yangtze bir araya geldi. Amazon ağzında 140 kilometre genişliğinde ve yer yer 100 metreye kadar derinliktedir.
nehirler nasıl başlar?
Karaya düşen yağmur sularının çoğu nehirler yoluyla denize geri döner. Yağmur suyu önce toprağa karışır, ancak toprak doyduğunda fazla su küçük akarsularda akmaya başlar. Buz ve karın erimesinden daha fazla su gelir. Küçük akarsular, sonunda bir nehir oluşturana kadar yavaş yavaş birleşir ve büyür. Bir nehrin kaynağı olan küçük akarsular genellikle bataklıklar veya bataklıklar gibi nemli alanlarda başlar veya bir gölet veya gölden dışarı akabilir. Genellikle yağışın en yoğun olduğu tepelerde veya dağlardadırlar.
Delta nedir?
Bir nehir denize ulaştığında akışı yavaşlar ve delta olarak bilinen bir alan oluşturur.Su yavaşladıkça, akıntının taşıdığı minik silt parçacıkları dibe çöker ve çamur kümeleri oluşturur.Bunlar nehir yatağını sığ yapar, böylece su geniş bir haliç oluşturmak üzere yayılır.Tuna gibi büyük nehirlerde, bu açıktaki çamur bankaları arasında adalar oluşur ve nehir suyu küçük su yollarından oluşan bir labirentten akar.Bitkiler ve diğer yaban hayatı bakımından zengin olan bu bölge, nehrin deltasını oluşturur,
Pınar nedir?
Birçok kaya türü, yağmur suyunun toplandığı sünger gibi küçük delikler içerir. Su yavaş yavaş batar ve sonunda aşağıya doğru akar. Bu tür gözenekli raflarda depolanan su bazen kaynaklarda yüzeye kabarcıklar olarak çıkar. Genellikle tepelerin eteklerinde bulunurlar. Kaynak suyu genellikle içmek için kullanılır çünkü kayadan geçerken zararlı maddeler veya mikroplar filtrelenir. Daha düz bir zeminde yer altı sularına ulaşmak için bir kuyu kazılarak kaynak suyu bulunur. Küçük su çıkışları izole edilmiş kaynakların veya bataklıkların oluşmasına neden olabilir.
Kireçtaşı mağaraları nasıl oluşur?
Su aslında, nihayetinde yeraltı akıntıları ve mağaraları oluşturan bazı kaya türlerini çözebilir.Havadaki karbondioksit, yağmur suyunda çok zayıf bir asit oluşturmak için çözünür, bu da yumuşak kireçtaşı kayasını yavaşça çözebilir.Binlerce yılı aşkın bir süredir, kireçtaşı kayanın içindeki çatlaklara sızmak, çatlakların delikleri düştüğü çok şey çözülür.Yavaş yavaş delikler daha da büyür ve mağaralar oluşturur.Bunlar uzun ve çok derin olabilir.Bazen büyük mağaraların çatıları dar vadiler veya geçitler oluşturur.
su sert kayaları aşındırabilir mi?
Suyun kendisi kayaları yıpratamaz, ancak suda taşınan küçük kum parçacıkları en sonunda en sert kayaları aşındırabilir.Vadileri dağlardan ve tepelerden kesen bu sürekli aşınma sürecidir.Su ne kadar hızlı akarsa, taşıdığı kum o kadar kayada aşınır.Sahil boyunca aynı süreci eylem halinde de görebilirsiniz.Orada, dalgalar tarafından üzerlerine çarpılan kumun hareketiyle kayalar kurtulur.
dünyanın en yüksek şelalesi hangisi?
Güney Amerika, Venezuela’daki Angel Şelalesi, tek bir damla 882 metre düşer.Güney Afrika’daki Victoria Şelaleleri ve ABD-Kanada sınırındaki Niagara Şelaleleri üzerinden çok daha fazla su akıyor, ancak bu düşüşler o kadar yüksek değil.Şelaleler, bir nehir daha yumuşak kayaların üzerinde uzanan sert kayaların üzerinden aktığında meydana gelir.Sert kaya şelale için bir dudak oluşturur ve su, alttaki yumuşak rafı aşındırarak giderek derinleşen bir kuyu oluşturur.
Kaynak suyu hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kaynak suyu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla